Полша и Чехия сложиха край на дългогодишния спор за разширяването

...
Полша и Чехия сложиха край на дългогодишния спор за разширяването
Коментари Харесай

Полша и Чехия се споразумяха по спора за въглищната мина Туров

Полша и Чехия сложиха завършек на дългогодишния спор за разширението на въглищната мина Туров с подписването на съглашение в четвъртък. Полското държавно управление се съгласи да заплати на чешкото 45 млн. евро, в подмяна на което Прага ще отдръпна желае си против Варшава, заведен в Съда на Европейски Съюз. Съгласно съглашението, подписано в четвъртък, 35 млн. евро ще бъдат употребявани за разбор и монторинг, а останалите 10 млн. евро ще бъдат изплатени на засегнатия граничен район от Полската държавна енергийна група PGE. Те ще бъдат вложени в построяването и тестването на подземна стена за отбрана на чешките села от въздействието на мината за лигнитни въглища. Въпреки това локалното гражданско общество подлага на критика приемането на договорката от Прага, опасявайки се, че съществува риск постигнатите договорености да не решат всички проблеми с подпочвените води към кариерата. „ Разочаровани сме от държавното управление, че не е готово да отстоява правата на жителите си ”, съобщи пред ЕUоbserver  Зала Примч уредник на акцията Europe Beyond Coal, основана през 2017 година, чиято съществена цел е да ограничи добива и разпространяването на въглища в Европа до 2030 година

Основен проблем в проблема с Туров е зависимостта на полската енергийна система от въглищата. Държавната група PGE, която е оператор на мината, твърди, че топлоцентралата, която работи със суровина от Туров, обезпечава към 5% от електрическата енергия на страната и зарежда към 2,3 милиона семейства.

Прага подаде тъжба в Европейския съд против решението на Полша да удължи живота на откритата въглищна мина. Чешкото държавно управление изиска незабавното и затваряне, поради утежняване на качеството на водата за прилежащите общности. Споразумението сред двете страни пристигна няколко часа, откакто консултант на Европейския съд излезе със мнение по делото, в което се показва, че Полша е нарушила правото на Европейски Съюз, като е удължила живота на въглищната мина до 2026 година, без да е направила оценка на въздействието върху околната среда. „ Дейности, които се правят върху повърхнина, сходна на тази на мината Туров, съставляват риск за околната среда и подлежат на оценка на въздействието върху околната среда “, се споделя в мнението на съда.

През септември Висшият съд на Европейски Съюз осъди Полша да заплати санкция от 500 000 евро дневно за това, че не е спряла краткотрайно добивните действия на мината Туров. Полският министър-председател Матеуш Моравецки се притеснява, че затварянето на кариерата ще коства стотици работни места и ще наруши енергийния баланс на страната. В същото време Европейската комисия се готви да задържи към 15 млн. евро бюджетни заплащания към страната. Ако кабинетът на Матеуш Моравецки не заплати компенсацията, рискува санкция от 68 млн. евро, пресмятат от Europe Beyond Coal.

Полското държавно управление желае да експлоатира Туров до 2044 година, рискувайки да не получи и цент от обезщетенията за климатичните политики на Европейски Съюз за въглищния район Богатиня.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР