Полша, Естония, Латвия, САЩ, Литва заеха първите места в актуализираната

...
Полша, Естония, Латвия, САЩ, Литва заеха първите места в актуализираната
Коментари Харесай

„Не дела, а думи“: България вече е в ТОП 20 на приятелите на Украйна

Полша, Естония, Латвия, Съединени американски щати, Литва заеха първите места в обновената ранглиста на „ Приятели на Украйна “. В предходната версия, отпреди три месеца, първите пет бяха както следва: Полша, Съединени американски щати, Естония, Латвия, Канада.

 

Украйна е получила 84 милиарда евро интернационална помощ от началото на пълномащабната съветска атака до 3 август, съгласно Института за международна стопанска система в Кил. От тази сума 39 милиарда евро са военна помощ, 32 милиарда са финансови и 13 милиарда са филантропични. Други 10 милиарда евро се изразходват за поддържане на разселените лица. Парите надалеч не са единственият аршин за премерване на поддръжката за Украйна. Forbes проучва с какво други страни по света са помогнали на Украйна.

 

Основна поддръжка: гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации за евакуиране на съветските войски, въвеждане на наказания против Русия и затваряне на нейното въздушно пространство, включване на Русия в листата на вражеските страни, присъединяване в конференция в поддръжка на Украйна в базата Рамщайт. Всички страни от класащията са изпълнили тези дейности.

 

Осем от двадесетте страни в класацията признаха геноцида на Русия/СССР против Украйна (през 2022 година или по-рано). Четири страни го направиха частично, други в взаимни изказвания.

.
Източник: Forbes

 

Друг аршин за оценка е експулсирането на съветски дипломати от страната. Тук рекордьор е България, която изгони 81 дипломати, Полша – 45, Франция – 41, Германия – 40. Тук се регистрира, че експулсирането на дипломати не всеки път се свързва с войната в Украйна.

 

Два значими критерия в класацията са помощта за Украйна и бежанците (в милиарди евро) и размерът на помощта на страната като % от нейния Брутният вътрешен продукт. Най-голяма помощ са отпуснали Съединени американски щати – €44,5 милиарда, Германия – €7,6 милиарда, Англия – €6,6 милиарда Полша, която даде на Украйна помощ от €5,1 милиарда, изпреварва по този индикатор Франция, Канада и Италия и Испания. Що се отнася до размера на помощта на страната като % от Брутният вътрешен продукт, най-щедри са: Естония - 1,13% от Брутният вътрешен продукт, Латвия - 1,03% и Полша - 0,88%.

 

Припомняме, че към 2 юни България към момента не попадаше в ТОП 20 на държавите-приятели на Украйна.

 

Класацията на Forbes съдържа повърхностен лист на страните, които поддържат Украйна. Всяка от 40-те страни с рейтинг над 40 точки може да се смята за другарска на Украйна.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР