Полша е отворена към приемането на ядрени оръжия, ако НАТО

...
Полша е отворена към приемането на ядрени оръжия, ако НАТО
Коментари Харесай

Дуда: Полша е отворена към разполагане на ядрени оръжия

Полша е отворена към приемането на нуклеарни оръжия, в случай че НАТО реши да ги разположи на нейна територия, съобщи президентът Анджей Дуда, съобщи Агенция Франс Прес.

Полша, която е член на НАТО и корав покровител на Украйна, има обща граница както с съветския ексклав Калининград, по този начин и с Беларус - съдружник на Москва.

" Ако нашите съдружници решат да разположат нуклеарни оръжия на наша територия като част от нуклеарно шерване, с цел да подсилят източния фланг на НАТО, ние сме подготвени да го създадем ", сподели Дуда в изявление, оповестено от вестник " Факт ".

Дуда приказва пред полските медии след посещаване в Ню Йорк, където организира срещи в Организация на обединените нации и разиска войната в Украйна с някогашния американски президент Доналд Тръмп. През март той посети Вашингтон, където се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Дискусиите за нуклеарно съдействие сред Полша и Съединени американски щати се водят " от известно време ", сподели той.

" Вече няколко пъти съм приказвал за това. Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, заявих нашата подготвеност. Русия от ден на ден милитаризира Калининград. Напоследък тя реалокира нуклеарните си оръжия в Беларус. " - добави президентът.

През юни 2023 година съветският президент Владимир Путин удостовери, че Русия е изпратила тактически нуклеарни оръжия в Беларус, която граничи с Украйна и Полша.

По време на последната среща на върха на НАТО във Вилнюс съдружниците се ангажираха да " подхващат всички нужни стъпки, с цел да подсигуряват надеждността, успеваемостта, сигурността и сигурността на задачата за нуклеарно въздържане ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР