Полша е отменила посещение на израелски представители за намерението им

...
Полша е отменила посещение на израелски представители за намерението им
Коментари Харесай

Полша отмени посещение на израелски представители заради реституция от ВСВ

Полша е отменила посещаване на израелски представители за желанието им да издигнат въпроси за реституцията на еврейски парцели , иззети по време на Холокоста, оповестява Агенция Франс Прес.

" Полша реши да анулира визитата на израелски публични лица, откакто израелската страна направи промени в последния миг в състава на делегацията , като съобщи, че договарянията ще се съсредоточат основно върху въпросите, свързани с реституцията на собствеността ", се споделя в изказване на външното министерство на страната.

В него Полша добавя, че делегация отпред с Ави Коен-Скали , общоприет шеф на израелското министерство за обществено тъждество е трябвало да посети Варшава на 13 май .

Няколко хиляди националисти се събраха в полската столица в събота с рещу американски закон за реставрация на еврейски парцели, иззети по време на Холокоста , въпрос, който се появи преди парламентарните избори по-късно тази година.

Управляващата партия както и центристката и демократична съпротива омаловажават закона, подписан от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през май 2018 година, като упорстват, че той няма да окаже въздействие върху Полша .

Законът на Съединени американски щати за Справедливост за невъзмездените оживели през днешния ден (JUST) - прочут като закон 447 - изисква от Държавния департамент на Съединени американски щати да рапортува пред Конгреса за напредъка на страните , в това число Полша, по реституцията на еврейски активи , иззети по време на Втората международна война и последствията от нея.

Преди войната , Полша е еврейско сърце, с вековна общественост , наброяваща към 3,2 милиона души, или към 10 % от популацията на страната по това време . Напоследък още веднъж се появиха антисемитски опасения по отношение на Полша .
 Еврейските водачи в Полша жигосаха антисемитски коментар на израелски министър
Еврейските водачи в Полша жигосаха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските водачи в Полша оповестиха, че са афектирани от изявлението на Израел Кац

Миналата година сред Израел и Полша избухна дипломатически спор и страната обтегна връзките със Съединени американски щати и Израел поради законодателство за Холокоста. Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предусещащ наказване за всеки, който твърди, че Полша има виновност за осъществения от нацистите Холокост по време на Втората международна война.

Външно министерство на Полша разгласи малко по-късно, че новото законодателство за контролиране на речта за Холокоста има за цел " битка с всички форми на отказване и изкривяване на истината за Холокоста " .

През февруари 2018 година Бенямин Нетаняху атакува остро полския си сътрудник Матеуш Моравиецки за изявлението му, че евреи са били измежду причинителите на Холокоста .

В края на юни, долната камара на полския парламент гласоподава корекция в закона . С изменението се декриминализира приписването на нацистки закононарушения на поляците.

В средата на февруари тази година, Полша и Израел наподобява позволиха дипломатическия конфликт .

БиБиСи разяснява по-рано, че съгласно проучвания, хиляди поляци са сътрудничили на нацистите, само че доста други рискуват живота си, с цел да оказват помощ на евреите. Повече от три милиона полски евреи са убити по време на Втората международна война. Нацистка Германия е умъртвила към шест милиона евреи в лагерите на гибелта в окупирана Полша и полета в някогашния Съветски съюз.
 Полша пресметна вредите от Втората международна война - 1 трилион $
Полша пресметна вредите от Втората международна война - 1 трилион $

От предходната година Полша претендира за репарации от Германия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР