Половината от наемателите „са само на една заплата“ от потенциална загуба на дома си, казва жилищна благотворителна организация

...
Новото изследване установи също, че 55% са имали увеличение на
Коментари Харесай

Новото изследване установи също, че 55% са имали увеличение на наема през изминалата година, тъй като предлагането изпреварва търсенето и наемодателите са изправени пред по-високи разходи за ипотека.

Това идва, след като последните данни показаха, че наемите в Обединеното кралство са се увеличили през годината до юли с 5,3% според данни от Службата за национална статистика (ONS).

Shelter поръча на социологическата агенция YouGov да анкетира 1498 работещи възрастни в Англия през юни, които са частни наематели.

Той каза, че резултатите са по-лоши от подобно проучване, проведено през 2021 г., което показа, че 39 % от работещите наематели не биха могли да плащат месечен наем от спестявания, ако останат безработни.

През май правителството разкри планове за засилване на правата на наемателите в знаковия законопроект за наемателите (реформа), включително чрез прекратяване безвиновни изгонвания, но законодателството беше критикувано за бавно изпълнение.

Скок в броя на собствениците на жилища и наемодателите, които изпадат в просрочени ипотечни задължения, казва UK Finance

Правителството първо обеща да отмени изгонванията без вина – или раздел 21 – в манифеста от 2019 г.

Представяйки законопроекта в Камарата на общините, министърът на жилищното строителство каза, че това позволява на измамните наемодатели да сплашват наемателите да мълчат за лошото състояние и „никой не трябва да бъде изправен пред изгонване за изказване“.

Наемателите вече са мнозинство в Обединеното кралство

Критиците обаче казаха, че в законопроекта няма нищо, което да спира ефективно наемодателите принуждавайки хората да напуснат чрез увеличаване на наемите.

Поли Нийт, главен изпълнителен директор на Shelter, каза, че „острата липса“ на социални домове също допринася за нестабилността.

„Острата липса на социални домове означава, че групи от хора едва се измъкват, тъй като са принудени да се състезават за изключително скъпи частни наеми, защото няма нищо друго“, каза тя.

„С непрекъснатото нарастване на сметките за храна и домакинство , ситуацията е несигурна за хиляди наематели, които са на една заплата от загубата на дома си и призрака на бездомността.

Прочетете още:
Защо наемателите са по-уязвими от повишаването на лихвените проценти, отколкото от ипотечните кредити собственици
Натискът върху наемателите е симптом на британската жилищна криза на предлагането и достъпността

„Времето на политиките на парче е свършило. За да натиснем спирачките на извънредното жилищно положение, имаме нужда от наистина достъпна алтернатива на частното наемане.

„Знаем, че социалните жилища работят за повечето хора, защото са сигурни и наемите са обвързани с местните доходи. Вместо празни думи, правителството и всяка политическа партия трябва да подпишат изграждането на още хиляди социални домове.“

Секретарят в сянка на лейбъристите Лиза Нанди каза, че консерваторите „са оставили наемателите в по-зле – с по-високи сметки, по-високи данъци и по-високи цени в магазините".

"Планът на лейбъристите за стимулиране на икономиката ще помогне за намаляване на сметките, а нашата харта за частни наематели ще направи наемането по-справедливо, по-сигурно и по-достъпно."

Говорител на правителството каза: „Имаме добър опит в предоставянето на достъпни жилища за наемане и закупуване в цялата страна.

„От 2010 г. сме доставили над 659 500 нови достъпни жилища чрез нашите достъпни домове на стойност £11,5 млрд. програма, включваща 166 300 жилища за социален наем.

„Нашият забележителен законопроект за наемателите (реформа) също така ще предостави по-добра сделка за наемателите, предоставяйки на наемателите по-голяма сигурност в домовете им и предотвратявайки използването на големи увеличения на наемите като задната врата метод на изгонване."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР