Половината компании готови да го правят, другата половина се страхуват

...
Половината компании готови да го правят, другата половина се страхуват
Коментари Харесай

Бизнесът раздвоен за финансиране на партии

Половината компании подготвени да го вършат, другата половина се опасяват от напън
Намалените партийни дотации ще бъдат обезщетени с пари от бизнеса. Това считат 74 на 100 от фирмите у нас, сочи изследване на БТПП, направено преди 28 юни - 3 юли 2019 година - преди окончателното понижаване на дотациите от 11 на 1 лева за автентичен глас.

Всяка втора компания (45%) би финансирала партия, само че при избрани условия - по-голяма бистрота на предоставяните средства, обществен доклад за харченето на парите и криминализиране на приемането на суми с неразбираем генезис.

Другата половина (46%) от компаниите се тормозят, че ще станат обект на напън от страна та партиите и тъй като избрани компании ще бъдат покровителствани.
67 на 100 от интервюираните считат, че когато партиите са финансирани от компаниите или Неправителствени организации, то би трябвало да има закрепен оптимален размер. Таванът да е избрана сума, само че да не е обвързвана с размера на компанията или оборота. 72 на 100 са срещу финансирането да е избран % от оборота или приходите на фирмите, 62 на 100 са срещу финансирането да се прави на база на размер на компанията (микро, малко, приблизително или огромно предприятие). 63 на 100 декларират, че дотацията за партиите би трябвало да бъде 1 лев на глас, а 78 на 100 поддържат въвеждането на предели за финансиране.

Решението за понижаване на дотациите е положително, само че ще има търсения резултат единствено в случай че има по-затегнат надзор, тъй като от анкетата си личи мнението на бизнеса, че заплащанията " под масата " ще останат, показват от БТПП.

75% от компаниите са безапелационни, че при 1 лев дотация на глас партиите ще усъвършенстват структурите си и ще станат по-ефективни. Около 60% от фирмите виждат като резултат от орязаната дотация изгубване на дребните партии и оставане единствено на огромните партийни структури.

 Анкетата регистрира, че намаляването или унищожаване на дотацията ще докара до редица преимущества: ограничение на участието в партиите по фамилен ред, понижаване на зависимостта от гласоподавателите, минимизиране на разноските за несвойствена активност, по-стриктен вътрешнопартиен надзор.

В допитването членовете на БТПП са предложили да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите - по-голям членски импорт и даване на рационални рекламни пакети преди изборите. Участници в анкетата считат, че финансовата поддръжка за партиите би трябвало да идва от членовете или симпатизанти с персонални средства, като партиите следва да печелят хората с концепциите си. Като резултат от съкращаване на дотацията партиите виждат и основаването на една по-конкурентна среда, тъй като те няма да разчитат на пари от страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР