Полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството

...
Полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството
Коментари Харесай

Заместник-командирът по летателна подготовка обвиняем за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев

Полковник Методи Орлов е извършил немарливо отговорностите си по управлението на стрелбите по време на тактическо обучение
Военно-окръжна прокуратура - София притегли като обвинен полковник Методи Орлов по случая със гибелта на майор Валентин Терзиев. Полковник Методи Орлов е заместник-командир по летателната подготовка на Граф Игнатиево и в нощта на случая със самолета на майор Валентин Терзиев е бил началник на стрелбите. Обвинението е за причиняване на гибел по несъобразителност и на тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата на стойност 9 млн. лв. по време на тактически учения, предава Българска национална телевизия.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е извършил немарливо отговорностите си по управлението на стрелби по време на тактическо обучение, което е правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

При възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на водача Валентин Терзиев да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта му, показват обвинителите.

От Военно - окръжната прокуратура допълват, че откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не е разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина.

С действието си полковник Методи Орлов не е извършил отговорностите си по работа като началник на стрелбите и не е взел нужните ограничения за сигурност, с което по несъобразителност е предизвикал тежки нездравословни последствия за Министерство на защитата - разрушение на аероплан МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв. / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лв. и девет стотинки/. Спрямо обвинения полковник е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР