Поливате ли вода, когато някой тръгва на път? А чукате

...
Поливате ли вода, когато някой тръгва на път? А чукате
Коментари Харесай

Не подавай сол и не чисти в петък: поверия за щастие и нещастие


Поливате ли вода, когато някой потегля на път? А чукате ли на дърво, " с цел да не чуе дяволът "? Стряскате ли се, когато черна котка ви пресече пътя? Ето някои от най-известните поверия и суеверия на Балканите.

Това са все поверия или суеверия, които имат столетна история. В дъното на всяко такова вярване или поверие може би се крие съответна история, само че най-важното в действителност е друго: те оказват помощ на хората да овладеят страховете си пред неизвестността, да си дадат пояснение за неразбираеми или просто инцидентни събития, да се опитат посредством ритуални дейности да повлияят върху ориста и бъдещето. И в последна сметка основават възприятие за общественост – общественост в страховете и в ритуалите против тях.

На Балканския полуостров поверията и суеверията играят същата роля и в доста случаи не признават държавните, религиозните и езиковите граници. В интернет можете да откриете описи със стотици поверия и суеверия, които и до през днешния ден слагат своя отпечатък върху всекидневието в Турция – тъй като таман там даже доста модерни хора към момента са изключително склонни да им имат вяра. Но редица от тези поверия и суеверия ще срещнете и другаде на Балканите – в България, Гърция, Северна Македония или в Сърбия.

Не си оставяй чантата на пода!

За едно такова доста публикувано поверие споделя да вземем за пример турската авторка Наз Кючюктекин пред австрийския вестник „ Курир “:

Как да бъдем щастливи

„ Майка ми постоянно ми се кара, когато си оставя чантата на пода, тъй като по този начин в никакъв случай нямало да имам пари. Но в случай че вместо това всякога ми беше давала по едно евро, в този момент така или другояче нямаше да имам никакви финансови грижи. “

Ако те сърби ръката

Според друго турско вярване, в случай че те сърби дясната ръка – ще ти вземат пари, само че в случай че те сърби лявата – ще получиш пари. И тъй като стана дума за сърбеж: освен в Турция имат вяра, че в случай че те сърби носът, значи приказват за тебе. Лелята на Наз Кючюктекин пък твърдяла още, че който носи костилка от фурма в портмонето си, ще забогатее. А в цялото семейство царяло убеждението, че да си режеш ноктите през нощта носи злощастие и редуцира живота.

Какво ще е бебето

Наз Кючюктекин споделя и за други поверия и суеверия, които сигурно ще прозвучат познато на хората в България. Например: „ Когато на една бременна жена ѝ се яде сладко, бебето ще бъде момче. Ако обаче ѝ се яде кисело – най-вероятно ще е момиче. “ За бременните дами са се вкоренили още десетки суеверия, да вземем за пример: в случай че бременната гледа грозни неща, то и бебето ще бъде грозно.

Полей ми вода!

А знаете ли за какво се полива вода: преди дълъг път, на юноша преди казармата, на възпитаник в първия образователен ден? За да му „ върви по вода “ – т.е., всичко да става без търкания, а въпросният човек постоянно да се завръща здрав и непокътнат вкъщи, както е кръговратът на водата.

И още едно „ за какво “: сред другари на Балканите се разменят най-малко по две целувки по бузите, само че какво е обяснението? Еднократната целувка била самотна, уединен щял да остане и индивидът, който целува единствено един път – това гласи поверието.

Къде ти е хвърлен пъпът?

И още за целувките: съгласно турското вярване, не трябва да се целуват крачетата на малко бебе, тъй като това щяло да му донесе злощастие. Добрата вест гласи обаче: където хвърлиш пъпа на новороденото, там ще му е професионалната орис – по тази причина в Турция изключително постоянно хвърлят пъпа в болница, та да стане бебето лекар. Канонът на турските суеверия не разрешава още да мерите растежа на дребното дете, тъй като то щяло да спре да пораства. Ако прекрачиш над дете (а даже и над млад човек) - той също нямало да пораства повече.

Против уроки

Уроки носи и друго „ погрешно “ деяние в зората на брака: в случай че женихът види сватбената рокля на невестата си още преди формалното встъпване в брак. А за идващото всички се сещат: който от бракосъчетаващите се по време на церемонията настъпи първи другия по стъпалото, той ще командва в фамилията.

Символи на шанса и щастието

И тъй като стана дума за уроки и предизвестено злощастие – ето от интернет портала „ Да учим турски “ в резюме единствено няколко всред стотиците такива прокоби, на които имат вяра доста хора в Турция и другаде на Балканите:

- Събути обувки или чехли нагоре с подметката носят злощастие.

- Черна котка да ти мине път – също.

- Счупеното огледало пък напълно точно отмерва седем нещастни години.

- Лошо е да се подават от ръка на ръка: нож, ножица, сол.

- Ако нощем си свирукаш в гората – викаш дявола.

- Нощем зло вещае и крясъкът на кукумявката. Същото важи и за граченето на гарваните, обаче без оглед тутакси от денонощието. А когато петлите кукуригат нощем отвън нормалния си график – това пък било на война.

Не се бръснете в петък!

Мъже, в никакъв случай не се бръснете в петък, тъй като това също носи злощастие, твърди друго турско поверие. А идващото предлага на дамите да не премитат пред вратата след залез слънце – по същата причина. Те не биват и да чистят къщата в петък, а изключително спорни са календарните суеверия за прането: човек мъчно може да се оправи дали не трябва да пере в събота, във вторник или в неделя.

А какво предсказват картите?

А по въпроса за плюенето, националните поверия несъзнателно извършват и значима културна и хигиенична функционалност. Защото предизвестяват, че беди чакат тези, които плюят: на кръстопът, на улицата или пък във водоизточници. Ето едно поверие, което биха приветствали и днешните общински управляващи и всички съвременно мислещи хора, без оглед на изповедание или липса на такова. (В същото време обаче друго поверие предлага да плюеш три пъти през рамо против неприятен късмет…)

И най-после: Знаете ли за какво съгласно турците котката в никакъв случай не пада по тил? Ами тъй като техният светец Али я е погалил по гърба.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР