Полицията задържа стотици в Казахстан след протести заради президентски избори

...
Полицията задържа стотици в Казахстан след протести заради президентски избори
Коментари Харесай

500 задържани в Казахстан след протести

Полицията задържа стотици в Казахстан след митинги поради президентски избори в неделя, съобщи Time.

Демонстрациите се организираха в столицата Нурсултан и в Алмати, основния търговски град в Централна Азия.

Около 500 протестиращи бяха отведени в полицейски сектори, заяви държавен чиновник.

Трима полицейски чиновници са били ранени в конфликтите, сподели заместник-министърът на вътрешните работи Марат Кожаев.

Протестиращите твърдяха, че изборите няма да бъдат почтени и приканиха за протест на гласоподавателите.

Опозиционният претендент, Амиржан Косанов, съобщи, че не е имал никакви недоволства за възможни нарушавания на акцията преди състезанието в неделя.

" Но най-важният резултат, върхът на изборния политически развой, е преброяването на гласовете ", сподели Косанов.

Националната изборна комисия заяви, че към 77% от гласоподавателите са дали своят вот. При предходни президентски избори, повече от 90% от гласоподавателите отиваха до урните.

Провелите се през вчерашния ден президентски избори в Казахстан бяха опетнени от нарушавания на главните свободи, като да вземем за пример репресии против публични митинги и нередности при гласуването. Това оповестиха наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), оповестява " Ройтерс ".

" Изборите се състояха в политическа среда, доминирана от ръководещата партия и това ограничи сериозните гласове ", се акцентира в изказване на наблюдателната задача.

" В същото време нередностите в деня на изборите и пренебрегването на формалните процедури означаваха, че не може да бъде обезпечено почтено преброяване на гласовете ", акцентират още от ОССЕ.

И. д. президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели президентските избори, оповестиха от Централната изборна комисия на Казахстан, като съгласно предварителните резултати от преброяването на гласовете той е получил 70,76 % от гласовете.

Депутатът от долната камара на Народното събрание Дания Еспаева е спечелила единствено 5,2 на 100 от гласовете, до момента в който за журналиста и политика Амиржан Косанов са дали своят вот 16,2 на 100 от гласоподавателите. Общо в президентските избори участваха седем претенденти.

Нурсултан Назарбаев, който оглавяваше страната в продължение на съвсем 30 години, подаде оставка на 20 март. Токаев беше определен от Народното събрание за краткотрайно изпълняващ длъжността президент, като преди този момент той беше ръководител на горната камара на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР