Полицията в Турция смята, че известният саудитски журналист Джамал Кашоги,

...
Полицията в Турция смята, че известният саудитски журналист Джамал Кашоги,
Коментари Харесай

Турция заподозря Саудитска Арабия в убийството на саудитски журналист в Истанбул

Полицията в Турция счита, че известният саудитски публицист Джамал Кашоги , който изчезна преди четири дни , откакто влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, е бил погубен в консулството , оповестява Ройтерс, базирайки се на два турски източника.

" Първоначалната оценка на турската полиция е, че Кашоги е бил погубен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Смятаме, че убийството е било планувано авансово и тялото след това е било изнесено от консулството ", означиха две турски публични лица, без да прецизират по какъв метод е било осъществено убийството.

Генералният консул на Саудитска Арабия съобщи през вчерашния ден, че страната му оказва помощ в издирването на Кашоги и отхвърли изказванията за похищение. Източник от саудитското консулство в Истанбул отхвърли информацията, че журналистът е погубен. Според него обвиняванията били неоснователни .

Кашоги живее в заточение във Вашингтон през последната година, страхувайки се от възмездие поради сериозните си възгледи към политиката на Саудитска Арабия .

По думите на годеницата му, която чакала извън, той е влезнал в консулството във вторник, с цел да изиска документи, свързани с идния им брак. От този миг турските и саудитските управляващи дават противоречащи си сведения за изгубването му. Според Анкара няма доказателства той да е напускал дипломатическото посланичество, а съгласно Рияд е излязъл още същия ден .

Изчезването на Кашоги евентуално ще обтегне още повече връзките сред Турция и Саудитска Арабия. Те се утежниха, откакто Турция изпрати войски в Катар предходната година, с което сподели поддръжка за Доха по отношение на ембаргото, наложено от Саудитска Арабия и нейни съюзники против Катар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР