Полицията в Северна Македония беше вдигната на крак, за да

...
Полицията в Северна Македония беше вдигната на крак, за да
Коментари Харесай

И Интерпол издирва ексначалника на контраразузнаването в Северна Македония

Полицията в Северна Македония беше вдигната на крайник, с цел да открие някогашния началник на контраразузнаването Сашо Миялков, който изчезна дни преди произнасянето на присъда за ролята му в скандал, обвързван с всеобщо подслушване, който раздруса страната през 2015 година, напомня " Франс прес ".

Миялков, който управлява тайната полиция на Северна Македония в продължение на съвсем десетилетие, е упрекнат в организирането на противозаконната акция за наблюдаване, включваща подслушване на над 20 000 души в интервала сред 2008 и 2015 година по време на режима на някогашния властнически министър председател Никола Груевски.

Според полицията 55-годишният мъж е забелязан за последно в неделя следобяд, като присъдата по неговото дело се чака в петък.

Издадена е интернационална заповед за ареста му, до момента в който локалната полиция беше вдигната на крайник в столицата Скопие, като стопира случайно транспортни средства и претърсва пространствата на хотел " Мариот ", който фамилията на Миялков отчасти има и които той постоянно е посещавал.

Вътрешният министър Оливер Спасовски означи през днешния ден, че счита, че Миялков към момента е в страната, като стовари виновността върху прокуратурата и отхвърли натиска да подаде оставка поради фиаското.

" Трябва да търсим отговорност във действието на цялата система ", разяснява той пред кореспонденти.

Паспортът на Миялков е бил иззет, тъй че той не можел да напусне страната законно съгласно прокуратурата.

Бившият шеф на контраразузнаването може да се трансформира във втория почитан чиновник в Северна Македония, избягал от правораздаването, откакто братовчед му и някогашният министър председател Груевски избягаха в Унгария, с цел да избегнат двугодишна присъда за затвор за корупция през 2018 година

Скандалът с подслушването предизвика политическа рецесия в дребната балканска страна, довела до месеци на митинги и в последна сметка до предварителни избори, които сложиха завършек на десния режим, воден от Груевски.

Премиерът Зоран Заев, социалдемократ, който се опита да вкара Северна Македония в договарянията за присъединение към Европейски Съюз, прикани за " незабавни " дейности за намиране на Миялков, чието изгубване замърсява обещанията на държавното управление му за реализиране на правдивост и господство на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР