Полицията в Мианма повдигна обвинения срещу отстранената лидерка Аун Сан

...
Полицията в Мианма повдигна обвинения срещу отстранената лидерка Аун Сан
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения на Аун Сан Су Чжи

Полицията в Мианма повдигна обвинявания против отстранената лидерка Аун Сан Су Чжи в незаконен импорт на информационно съоръжение, тя ще бъде арестувана до 15 февруари за следствия, съобщи Ройтерс.

Искането на полицията до съда по отношение на 75-годишната нобелова лауреатка прецизира, че в дома ѝ в столицата Найпидо са открити радиостанции вид уоки токи. Според органите на реда устройствата са импортирани незаконно и употребявани без позволение. Документът с настояването за арест на Су Чжи е за „ разпит на очевидци, условие на доказателства и разпит на обвинения “, осведоми БНР.

По-рано през днешния ден Китай блокира мнение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което осъжда военния прелом в Мианма. Военните поеха властта в югоизточната азиатска страна в понеделник, откакто арестуваха политическия водач на страната Аун Сан Су Чжи и стотици депутати.

Лидерите на пуча по-късно образуваха висш съвет, който ще бъде над държавното управление. В най-големия град Янгон обаче се усилват сигналите за опозиция и гражданско непокорство.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се срещна във вторник, само че не съумя да одобри общо мнение, защото Китай не го поддържа. Г-7 от своя страна осъди военния прелом в Мианма, а Държавният департамент на Съединени американски щати дефинира случилото в Мианма се като държавен прелом.

Международният валутен фонд е превел 350 млн. $ на Мианма предходната седмица като незабавна помощ на фона на коронакризата, съобщи в това време Ройтерс. „ Следим деликатно развиването. Дълбоко сме обезпокоени от въздействието на събитията върху стопанската система и народа на Мианма “, уточни представител на МВФ в изказване за Ройтерс.

Съединени американски щати са главен участник в Международния валутен фонд, който даде на Мианма 700 млн. $ изключително финансиране поради коронакризата през последните седем месеца, в това число транша от предходната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР