Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след

...
Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след
Коментари Харесай

Престрелка между косовската полиция и косовските сърби

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, откакто напрежението в нестабилната северна част на страната се ускори, оповестяват Българска телеграфна агенция и Ройтерс.

По-рано косовски сърби започнаха да строят барикади в северната част на страната, а региона беше огласен от сирени, предава БНР. Поводът за напрежението е арест на някогашен служител на реда на контролно-пропусквателен пункт " Ярине ". На няколко места в северната част на Косово и Метохия сърбите издигнаха барикади в символ на митинг против ареста на някогашния член на косовската полиция Деян Пантич. В северната част на Косовска Митровица и Звечан пък завиха сирени.

Полицията заяви, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта сред Косово и Сърбия. По-късно тя сподели, че по нейни чиновници е бил открит огън на няколко места, покрай граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за потърпевши.  " За да се защитят, полицейските елементи да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на нарушителите, които бяха отблъснати и побягнаха в незнайни направления ", се споделя в изказване на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово. 

По-малък брой членове на косовската полиция са ситуирани в Бошнячка махала и в селището Три солитера. Автомобили на европейската задача патрулират в града. Косовската полиция арестува сутринта в Ярине някогашния служител на реда Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със брачната половинка си. Той е арестуван по съмнение за присъединяване в нахлуване с огнестрелно оръжие против служители на реда и против офис на изборната комисия. 

От полицията не прецизират по кое време и къде тъкмо е станал случаят. Косовската полиция заяви, че в четвъртък е арестувала различен жител от сръбска народност за нахлуване над служители на реда.

Силите на специфичната задача на Европейския съюз в Косово (EULEX) и ръководените от НАТО интернационалните сили (KFOR) дойдоха на барикадите, издигнати от сърбите на автомагистралата в северната част на провинцията, покрай град Лепосавич, оповестяват в това време Косово онлайн и Kurir. Според обявата протестиращите се пробват да предотвратят прехвърлянето в Прищина на Пантич, който е задържан сутринта на 10 декември. Той е етнически сърбин, който дружно с няколко свои сътрудници е отказал да продължи да служи в косовската полиция преди няколко дни и напусна поста си в Косовска Митровица, описват изданията.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР