Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и груба сила срещу

...
Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и груба сила срещу
Коментари Харесай

Сълзотворен газ, бой с палки и над 200 арестувани в Истанбул

Полицията в Истанбул употребява сълзотворен газ и груба мощ против стачкуващи, които се събраха, с цел да отбележат днешния Ден на труда на площад " Таксим ", където демонстрациите бяха неразрешени от управляващите, оповестиха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

По данни на вътрешния министър Али Йерликая, представени от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, са задържани 210 души, а обстановката в града прилича изключително състояние.

Сблъсъците започнаха, когато група стачкуващи със флагове и плакати се опита да навлезе на площад " Таксим " в центъра на града откъм близкия бул. " Истиклял ".

От нощес регионът бе ограден с стоманени бариери, коли за битка с безредиците и бронирани коли и достъпът до площада бе неразрешен.

В прилежащите на " Таксим " региони " Шишли " и " Окмейданъ " също се стигна до конфликти сред полицията и стачкуващи и арести, осведоми малкия екран. Полицията не е позволила стачкуващите да стигнат до " Таксим ".

Пред Истанбулската огромна община в региона " Сарачхане " също се стекоха доста хора. Групи стачкуващи се насочиха от " Сарачхане " към " Таксим ", само че пътят им бе препречен от полицейски екипи и се стигна до стълкновения. 

От нощес центърът на Истанбул е безусловно блокиран от служители на реда, коли за разпространяване на сълзотворен газ, бронирани коли " Тома ", ситуирани по улиците, извеждащи към центъра. Площадът " Таксим " е отцепен с железни преграждения. Много от артериите на градския превоз са спрени. Отменено е придвижването на пътническите кораби сред европейския и азиатския бряг, с цел да се попречи на хората да се събират.

Министърът на вътрешните работи Али Йорликая съобщи, че няма да позволен демонстрации на " Таксим " макар апелите на синдикатите за свободно честване на празника.

Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия, най-голямата опозиционна мощ в страната, Йозгюр Йозел прикани управляващите в мегаполиса да не пречат на днешните демонстрации.

Първи май в Турция се отбелязва като Празник на труда и работническата взаимност, само че всяка година той се съпровожда със забрани от управляващите за осъществяване на всеобщи демонстрации и празнувания, най-много на площад " Таксим " в Истанбул, налагани от съображения за сигурност.

Всяка година синдикатите приканват за честване на Първи май свободно и без ограничавания.

Площадът " Таксим ", където се намира монумент на създателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, е емблематично място за милиони трудещи се. На този площад през 1977 година при провокации по време на честване на Първи май биват убити 40 души, а над 200 души са ранени. Оттогава площадът и паметникът на Ататюрк се почитат като лобно място на починалите и традицията е навръх Първи май да се слагат венци и свежи цветя пред паметника.

От няколко години обаче управляващите не разрешават деянията на " Таксим " по случай Първи май и всяка година този ден се съпровожда със конфликти сред полицията и стачкуващите.

В днешния ден над 42 хиляди служители на реда дежурят в общо 264 точки на града, с цел да не позволен неразрешени демонстрации. В други елементи на мегаполиса управляващите са дали позволение за провеждането на манифестации, шествия и празнувания по случай празника.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР