Полицията в Берлин поиска подкрепления от хиляди служители на реда

...
Полицията в Берлин поиска подкрепления от хиляди служители на реда
Коментари Харесай

Берлинската полиция се готви за протести на противници на ограниченията заради коронавируса

Полицията в Берлин изиска подкрепления от хиляди чиновници на реда от други елементи на Германия, с цел да се оправи с планувани през уикенда митинги на съперници на налаганите поради ковид ограничавания в страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите в Берлин не разрешиха митингите по-рано през седмицата, изтъквайки демонстрациите преди няколко седмици, при които участниците не съблюдаваха разпоредбите за обществена отдалеченост и носене на маски.

Германия записва повишаване на случаите на ковид през последните седмици, а управляващите показват паника, че митингите могат да спомагат за разпространяването на болестта.

Протестни организации апелираха възбраната и през днешния ден районен административен съд постанови, че демонстрациите могат да се проведат, защото няма непосредствена опасност за публичната сигурност. Съдът подреди уредниците да обезпечат обществена отдалеченост. Той не наложи условие за носене на маска от участниците, само че насърчи това да се прави, когато не може да бъде спазвано нужното разстояние сред хората.

Разгневени от надвисналата възбрана, няколко групи заплашиха да пътуват до Берлин все пак. Присъствието на крайнодесни групи измежду протестиращите в допълнение ускори паниката на полицията от възможни безредици.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи преди оповестяването на правосъдното решение, че правото за обжалване на забрани е част от свободата на събиране. Попитана дали би се срещнала с протестиращите, както е правила в предишното с деятели в отбрана на климата и други стачкуващи, тя отговори: "Винаги вземам решение, когато хората се обръщат към мен, дали ще потърся да приказвам с тях. " Меркел сподели, че към този момент не знае да има такова искане.

Германия е хвалена за това по какъв начин се оправя с пандемията посредством всеобщи проби и следене на контактите и до момента не е налагала такива съществени ограничавания поради ковид, както някои други европейски страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР