Полицията или спи, или участва в разпространението на “кристалиАмфетамин и

...
Полицията или спи, или участва в разпространението на “кристалиАмфетамин и
Коментари Харесай

Синтетичната дрога превзе наркопазара

Полицията или спи, или взе участие в разпространяването на “кристали ”
Амфетамин и метамфетамин доближават по приложимост марихуаната, считат експерти 

Двойно повече дрогирани водачи през юли и август

Синтетичната дрога превзема все по-голям дял от наркопазара в България и скоро по разпространяване може да приближи марихуаната. Това обявиха пред “Труд NEWS ” водещи специалисти в проучванията на наркоманиите и проведената престъпност. Информацията потвърдиха импровизирано и източници от КАТ, съгласно които в половината от пробите на дрогирани водачи се откриват амфетамини и метамфетамини, като постоянно те са в композиция с марихуана и кокаин.
Метамфетамин бе открит и в кръвната проба на Георги Семерджиев, който на 5 юли катастрофира с джип на столичния бул. “Черни връх ” и умъртви две пешеходки на тротоара. Тогава стартира и акцията на Министерство на вътрешните работи против пияни и дрогирани, която продължава и до момента. Само през юли и август бяха хванати рекорден брой надрусани водачи - 810, над двойно повече от 2021 година, когато за същите два месеца хванатите дрогирани зад кормилото са били 394.

До момента обаче не е юридически разбор на резултатите от въпросната акция, а и както “Труд NEWS ” писа, тя се организира безредно, униформените бързат да регистрират бройки. В множеството случаи те не престават да не проверяват всеки махленски за приложимост на опиати водач от кое място се е снабдил с дрогата.

Съвсем разумно е да се допусне, че и служители на реда вземат участие, или си затварят очите за дрогата - няма по какъв начин другояче да се изясни, по какъв начин 40 чиновници на Министерство на вътрешните работи са проверявани около някакъв някогашен футболист и притежател на автомивка, а никой от тях не е знаел, че Семерджиев се дрогира, продава дрога, или най-малкото върви с правилни “дрогари ” на чалги в Студентския град.



Комикс към образователна тетрадка за 7 клас, в която се коментират вредите от другите типове опиати.

Според осведомени всеобщите продажби на амфетамин в София стартират още към 2002 година, когато една от силовите групировки употребява Бандата на чуковете, с цел да наложи на уличните дилъри да пласират отровните “кристали ” наедно или по-евтино от “тревата ”. Този бизнес се разраства сред 2010 и 2019 година, само че понижава преди 2 година поради пандемията. Новият взрив идва още от края на предходната година и доближава връх през лятото по летните курорти и през септември в огромните градове, когато гимназистите започнаха учебно заведение.

 
Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията: Има опция престъпни структури да популяризират метамфетамин
Прекурсорите идват от Китай



В исторически проект има няколко интервала на развиване на накркопазара в България в завасимост от другите групи опиати. В средата на 90-те години стартира хероиновата зараза, чийто пик беше 2001 година Хероинът обезпечава мощна взаимозависимост, като се закачиш, доста мъчно е да се откачиш от него, голям % от хероиново подвластните умират. Понеже хероинът обезпечава сигурен приход на доставчиците, около тях постоянно има проведена престъпност.

В тези интервали и София, и страната бяха разграничени на региони, имаше босове на региони, които се отчитаха на босовете на градовете, имаше охранители, които пазят територията и т. н. Това стартира да се разпада от момента, в който децата схванаха какъв е рискът - във всяко учебно заведение и във всеки квартал виждаха някакви полутрупове на подвластни. Пазарът се сви, една част от босовете бяха притиснати от Министерство на вътрешните работи и влязоха в пандиза, други се биеха между тях, някои бяха убити. Към 2008 година регионите съвсем изчезнаха.

След влизане на България в Европейски Съюз породиха връзки с Нидерландия и като цяла със Западна Европа, стартира вноса на качествени семена за марихуана с високо наличие на THC - тетрахидроканабинол. Постепенно стартира да нараства това ползване, доближи високо равнище преди 4-5 години и от този момент не е намаляло, само че най-малко спря да нараства. Покрай замогването у нас се появи и кокаинът - първо измежду мутрите и други от позьорския бизнес, стигна се до пикове до 2009 година, по-късно рецесията понижи потреблението, след това то леко се възвърне, само че на процедура към този момент сме доста надалеч от Западна Европа. Но новата и най-опасната наклонност са метамфетамините - по този начин наречените кристали. Употребата им взе да обгръща полукриминални маргинални групи, има случаи на убийства, чиито причинители са под влияние на кристали.

Проблемът с метамфетамина е, че елементарно се намират прекурсори и техонологично не е комплицирано да се “готви ” даже и в домашни условия. Прекурсорите идват с импорт от Китай и последователно изместиха вноса на така наречен дизайнерски дроги, които не можаха да се наложат на нашия пазар. Потреблението му става всеобщо и там има благоприятни условия за разпространяване посредством проведени престъпни структури.

 
Николай Радулов, някогашен секретар на Министерство на вътрешните работи: Няма политическа воля да заловен трафикантите
Очевидно е, че над дилърите има чадър. През 2020 година хванаха в Студентския град една кола с опиати, а по-късно се откри, че двама души - единият междинен управнически кадър, а другият низов началник в ГДБОП, са свързани с наркотрафика. Дали двете случки имаха връзка, тъй като ставаше дума за 320 кг кокаин, не е несъмнено, само че е реалност, че има чиновници на Министерство на вътрешните работи забъркани по някакъв метод в трафика.

Продажбите си вървят, купува се и се употребява опиат. Ловят тези, които го употребяват, няма интерес да бъдат хванати тези, които го вкарват през границата и тези, които го популяризират. Защо? Защото явно няма политическа воля през последните 20 година, да не кажа и 30, да се работи против каналиите за опиати.

Няма по какъв начин това да стане от елементарни служители на реда, без от горната страна да им се оказва подпомагане от техните началници. Логиката е следната - началниците или не стават за нищо, или са вътре в трафика. Цялата конструкция за сигурност в страната е от дълго време пробита и би трябвало доста съществено да се зачисти.

 

 
Румен Петков, някогашен вътрешен министър: Това е резултат от кадровия разгром в Министерство на вътрешните работи
 



Ловят единствено тези, които използват опиати, а никой не търси техния снабдител, дилърите. Обясненията за това могат да бъдат доста, само че най-прозаичното е, че следващият министър е следващият безразличен или следващият зает. Звучи жестоко, само че до момента в който не бъде опровергано, това е чувството в обществото. А обществото сме пострадалите. И когато ни демонстрират служители на реда, които са хванали и пуснали използвалия, а не служители на реда, които са хванали дилъра и доставчика, няма по какъв начин да стане.

Аз не мога да предсказвам стратегическите оперативни задания, които слага министърът, само че сякаш за следващ път доставката и разпространяването на опиати не е измежду целите, а измежду целите е да ловим тези, които ги използват. И до момента в който Министерство на вътрешните работи върви след събитията, няма да имаме чувство за сигурност и за успокоение. След като наркотрафикантите и дилърите стоят настрана от вниманието и са вън от килиите, някой би трябвало да даде друго допустимо пояснение, с изключение на чадъра.

Министърът не е задължен да знае какво е правено през годините, само че е задължен да знае кого да пита. И до момента в който някой им пречи на министрите да питат и да работят с тези, които могат, с тези, които знаят по какъв начин и кого, резултатите ще са тези. Става дума за кадровия разгром, който беше осъществен при започване на предишното десетилетие и от който министерството още не може да излезе. Докато са всичко упрекваме служителите на реда, до момента в който не упрекваме наркодилърите, а приказваме за полицейското принуждение, в това число случаи, в които служителите на реда си гледат работата, ще гледаме служители на реда с наднормено тегло, ядящи банички и които имат един-единствен длъжностен ангажимент – да си получат заплатата. А тези, които могат да свършат работа, ги упрекваме в полицейско принуждение и ги гоним от системата и по-късно се чудим за какво няма мощни, можещи и знаещи хора.

Е, по какъв начин да имаме, когато един жител хвърля домат по герба, а на другия ден става народен представител и ръководител на комисия за следствие на полицейско принуждение, а служителите на реда, които са подсигурили публичния ред биват уволнени? И кой и за какво да отиде да се занимава с наркодилърите, като това, явно, не е задача сложена от министъра.

 
Д-р Александър Панайотов от Национален фокусен център за опиати и наркомании: Около 250 милиона евро е пазарът на дрога в България


Нашите проучвания сочат, че най-употребяваният опиат в България е марихуаната, по-късно са амфетамини и метамфетамини, в по-малка степен екстази и кокаин. Имаме информация за 2021 година, която още не е напълно обработена, само че може да се каже, че има по-широка приложимост на амфетамини и метамфетамини, само че публични данни, че те са най-употребявани няма.

Организираните незаконни групи най-много се занимават с разпространяване на канабис, амфетамин и метамфетамин. Кокаинът особено е по-скоро директен за нашата страна, идва от Западна Европа и потреблението на локално равнище е дребна, най-много в събота и неделя, когато има повече празненства по заведения, както и по курортите - зимни и летни. Всяка година оценките за Европа са, че наркопазарът е за над 30 милиарда евро. За България оценките са сред 200 и 250 милиона евро, които не са огромни като пазарен дял. Тук особено е, че минава трафикът на хероин от Афганистан, има доста положително локално произвеждане на синтетични опиати, най-много на финален стадий - кристализиране на амфетамини и метамфетамини.

 
Григор Здравков, началник на легия “Антимафия ”: Демерджиев е най-неподходящият вътрешен министър


Кадровикът в митниците и Министерство на вътрешните работи е един и същи - президентският консултант Пламен Узунов. През последните 2 месеца, до момента в който имаме длъжностен кабинет, не са хванали на границите или на разработка нито един грам кокаин и нито един грам амфетамини и метамфетамини. 99% от дрогираните са надрусани с тези два типа опиати.

Не ги хващат безусловно умишлено. Аз, с моите скромни благоприятни условия, в този момент мога да ви кажа половината от дилърите, от които може да си купите на кг. Парите са много огромни и с който и да приказвам, всички подвигат плещи.

Демерджиев е най-неподходящият министър на вътрешните работи. Той изяснява по какъв начин ще уволни двама служители на реда, които ескортирали дрогиран водач и не ви споделя нищо за равнищата на трафик на опиати през България или на разпространяването им. За него такива неща не съществуват. От години няма разкрита една проведена незаконна група за трафик на опиати. Парите са прекомерно огромни, държавните управления са за малко време и всичките желаят да изкарат за 2-3 месеца толкоз пари, колкото се изкарват за 5 година

 

Варна
Полицията хваща невръстни пласьори край учебните заведения
Даниела Фархи,
ТРУД News, Варна

Ученици най-често пласират дрога измежду връстниците си във Варна. Това изказване на родители и психолози се удостоверява и от данните на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Според тях от началото на тази година до октомври край учебните заведения са хванати шестима разпространители. Закъсали възрастни наркомани пък от време на време пробват да пробутват кристали за проба на възпитаници край централни учебни заведения, като първо подемат диалог за часовете, за сложния материал и тежките раници и най-после оферират “успокояващо ” кристалче.

След 15 септември ежеседмично се организират спецоперации. Органите на реда поддържат непрекъснат контакт с представители на учебните заведения, с цел да получават навреме информация, в случай че в близост се появят дилъри. В откритите рискови места контролът е ежедневен, споделиха от полицията.

Данните на съвета по наркотични субстанции сочат, че се задържа наклонността децата да пробват дрога за първи път на 13-14 години.

 

Бургас
Да си купиш марихуана - по-лесно от пазарлък за домати
Мария Кехайова
ТРУД News, Бургас

Да си купиш марихуана в Бургас е по-лесно в сравнение с да си купиш кило домати, споделиха пред “Труд ” служители на реда, които се борят с наркоразпространението. Спецченгета разкриха, че дрогата към този момент се продава вътре в учебните заведения, а не извън. Дилъри вербуват възпитаници, които оферират опиати на съучениците си. Предлагат се най-вече марихуана и друсан чай, който е доста по- рисков, тъй като не се знае какви са съставките в него, споделиха криминалисти. Разпространението е най-вече измежду възпитаници от 8. до 9. клас. Има обаче и седмокласници, които пробват марихуана, само че те си я набират отвън учебно заведение, заяви пред “Труд ” Росица Димова, ръководител на Общинския съвет за битка с наркотични субстанции в Бургас. Ако даден възпитаник не се реши да си купи дрога, се счита за разколник от компанията.

В момента в бургаските учебни заведения марихуаната върви 10 лв. грама. Пикото е 10-20 лв., амфетамините вървят от 20 до 30 лв.. Най-евтин е чаят, който върви по 8-10 лв..

 

Велико Търново
Младежи се дрогират с коктейл от опиати
Веселина Ангелова,
ТРУД News, Велико Търново

Детски психиатри от Велико Търново бият паника, че най-ниската възрастова група, употребяваща опиати, обгръща 13-14-годишните възпитаници.

Специалистите сигнализират, че доста младежи нормално стартират от леките опиати като марихуана, а по-късно протягат ръка и към по-силна дрога. Има подвластни младежи, които се дрогират даже и с коктейл от опиати. Канабисът се пласира по 10-15 лв. за грам.

“Парадоксът е, че тези младежи са най-вече от състоятелни фамилии. Не им е обръщано задоволително внимание от родителите, само че пък са финансово презадоволени. Към опиатите постоянно прибавят и алкохол, с цел да подсилят резултата, а комбинацията към този момент е убийствена ”, разяснява Адриан Аврамов, клиничен психолог и психотерапевт.

Пред него подвластни споделяли, че шлагер е дрога във тип на кристали. Ивелин Иванов, контрольор в “Борба с противообществените прояви на малолетни и малолетни ” при ОДМВР-Велико Търново, сподели че са подхванати и съществени превантивни действия с нашумелия в последно време божествен газ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР