Полиция и жандармерия ще пазят прибирането на реколтата от грозде

...
Полиция и жандармерия ще пазят прибирането на реколтата от грозде
Коментари Харесай

Жандармерия пази лозята в Пазарджик

Полиция и жандармерия ще пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик и района. Това се постанова поради обири от масивите в предишни акции. Според производители наличието на охранителни органи доста ще облекчи работата им. Проверките на полиция и жандармерия ще бъдат денонощни и ще продължат до приключването на акцията по прибиране на реколтата.

" Като се ревизират с изключение на лозовите масиви и техните стопани, се следи и дали гроздоберът се прави по законовия ред. Проверяват се пунктове за изкупуване на грозде, коли за транспорт на селскостопанска продукция и за нейния генезис ", съобщи Мирослав Стоянов, представител на ОДМВР-Пазарджик.

Екипите в Пазарджик ще бъдат подкрепени с служители на реда и жандармеристи от Пловдив. Лозарите се надяват, че по този начин този път няма да станат още веднъж обект на обири. По-голяма паника в сектора обаче будят ниските изкупни цени, скъпите препарати и големият дефицит на работна ръка.

" Сега започваме да търсим хора, защото това е един от най-големите проблеми при нас. Няма кой да работи на полето. Може би, тъй като хората са отишли да работят на открито, в чужбина за повече пари и тук няма кой да работи към този момент ", разяснява лозарят Цветан Местанов.

Така доста производители се отхвърлят от развъждането на грозде. В предишното лозарството е било главният занаят на село Карабунар. Днес обаче малко на брой са тези, които се наемат да се занимават с това. На този декор производители регистрират и все по-малък интерес от преработвателите към локалната продукция.

Автор: Ангел Узунов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР