Полицейско куче спаси изгубила се възрастна жена, която близките издирваха.

...
Полицейско куче спаси изгубила се възрастна жена, която близките издирваха.
Коментари Харесай

Полицейското куче Кай спаси изгубила се възрастна жена във Видин

Полицейско куче избави изгубила се стара жена, която околните издирваха. Как се образова за сходни задачи, споделя лидерът му - старши служител на реда Петьо Василев от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Видин.

Кай и лидерът му - старши служител на реда Петьо Василев, са дружно към този момент година и 8 месеца и построяват доверие по сред си:

„ Просто сме едни огромни другари с него. “

Службата му е потомствена:

„ Това е работна порода от Берковица. Неговият дядо ми беше предходното патрулно куче. “

За да поддържа форма, тренировките за Кай са ежедневни, само че всичко би трябвало прави с готовност. Затова лидерът му следи освен неговото физическото, а и прочувствено положение.

„ Първото нещо, което вършим с кучетата като ги вземаме, е създаване на доверието и вярната игра с кучетата, тъй като посредством играта му развиваме някои негови вродени инстинкти...Ние развиваме и доразвиваме техните качества по този начин наречения ловджийски инстинкт, търсене, гонене. С вярната игра, която вършим с кучето, в следствие построяваме и държанието, което желаеме от самото куче “, споделя старши служител на реда Петьо Василев.

Обучаван е в избрани обстановки самичък да взема решения.

„ Примерно в обстановка, в която се оказвам с някой нарушител, би трябвало да се задържа или му върша обиск, когато седи в състояние и следи дадения обект. Ако той по някакъв метод влияе върху мене или кучето почувства опасност, че той ще влияе върху него физически, по този начин ги учим, единствено да взема решения “, споделя още старши служител на реда Петьо Василев.

Като патрулно следово куче Кай може да търси както изгубени хора, по този начин и да преследва нарушители. Може да бъде защита на всеобщи мероприятия и на футболни срещи.

„ Начинът, по който ги образоваме не е както се споделя " копи-пейст ", на наш език, всичко ни е в главата “, изяснява служителят на реда.

Кай се трансформира в воин още с първата си задача. Открива изгубила се стара жена, която околните ѝ издирвали от денонощие.

„ Някъде на десетата, 15-ата минута за мое най-голямо благополучие той хвана следата и в продължение на 20-30-40 минути не съм гледал часовника, успяхме да стигнем до бабата, която беше във очевидно положително здравословно положение... отблагодари ми се за времето, което съм му отделил, тази година и 7-8 месеца образование “, добавя още старши служител на реда Петьо Василев.

Кай е измежду петте служебни кучета в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Видин. Едва на две години е и му предстоят още задачи. Службата на полицейските кучета продължава до 8-годишната им възраст, а по-късно се пенсионират. Грижата за тях и по-късно продължава, нормално в дома на лидера.

Репортаж: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин, Станислав Калинов

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР