Политологът проф. Огнян Минчев коментира идеята на ПП-ДБ 24-ти май

...
Политологът проф. Огнян Минчев коментира идеята на ПП-ДБ 24-ти май
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Радев, ако иска, да си прави и ловно-рибарско дружество, но да не му се позволява рецидива, който сътвори

Политологът проф. Огнян Минчев разяснява концепцията на ПП-ДБ 24-ти май да смени Националния празник 3-ти март пред БТВ: " Аз съм подкрепял тази концепция заради 2 аргументи. 24-ти май е обединителна дата за българите. Хората с разнообразни геополитически възгледи, на процедура, са обединени. Чрез превода на богослужебните християнски книги на български славянски език, посредством разширението на българската просвета и предаването ѝ на другите народи, България взе участие и е с доста огромен принос в основаването на европейската цивилизация ".

По думите на Минчев, промяната на празника и бъдещи конституционни промени няма да затруднят депутатите: " Нищо не отмества фокуса. Ако се вършат избрани конституционни промени, те би трябвало да са в разнообразни сфери, където се преценя, че е належащо, да бъдат добре разисквани и контрактувани на парламентарно ниво. 24-ти май е доста скъпа дата за Национален празник на България, тъй като превръщането на народа ни в нация се е случило на първо място с хората, които са се грижили за вярата, за културата ни и направиха учебно заведение във всяко българско населено място. Те сътвориха съвременна българска нация на основата на образованието и културата. По-голям мотив 24-ти май да е Национален празник, аз не мога да си показва. 3-ти март ще си остане значима дата заради аргументи, които са известни на всички. Но не е обикновено да честваме това, което сме получили вследствие на интернационален контракт при подписването, на който, даже не са участвали българи. Ние оценяваме дара, който ни е даден и помощта за нашето избавление, само че ние не би трябвало да честваме това, което сме получили като подарък. Ние би трябвало да честваме това, което сме дали на другите. Трябва да сложим във фокус българската, а не съветската страна, която е подписала контракт на 3-ти март ", сподели още проф. Минчев.

Политологът разяснява и позицията си да се отстрани опцията за служебни кабинети: " През последните 2 години конституционната позиция за основаване на длъжностен кабинет бе на процедура компрометирана с обстоятелството, че през по-голямата част президентът ръководи еднолично, надминавайки духа на конституционния текст за държавно управление, което ръководи оперативно. То направи голяма чистка в държавната администрация и промени геополитическата ориентировка на България. В една парламентарна република се упражняваше еднолична власт. Всичко това би трябвало да бъде неотложно поправено и да се отстрани сходен рецидив. Във всички демократични страни има процедура кабинетът да ръководи до провеждането на последващи избори. Има опция парламентарните конфигурации да договорят краткотрайно държавно управление с парламентарен надзор. Въпросът е да не се позволява диктаторска власт, без легитимност. А, другояче, президентът, дали ще си прави партия... Може да си направи и ловно-рибарско сдружение, само че не е мотив парламентарната република и конституцията да не бъдат предпазени ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР