Политиците, законодателите и недостатъчните инвестиции в нефтения и газовия сектор

...
Политиците, законодателите и недостатъчните инвестиции в нефтения и газовия сектор
Коментари Харесай

ОПЕК: Политиците и законодателите са виновни за цените на петрола и газа

Политиците, законодателите и незадоволителните вложения в нефтения и газовия бранш са отговорни за високите цени на силата, а не ОПЕК, съобщи за Ройтерс новият общоприет секретар на организацията Хайтам aл-Гайс.

Липсата на вложения в петролния и газовия бранш след спада на цените, провокиран от коронавирусната пандемия, доста понижи свободния индустриален потенциал на Организацията на страните експортьорки на нефт и ограничи способността на групата да реагира бързо на по-нататъшно евентуално спиране на доставките.

Цената на суровия нефт Брент се приближи през март до историческия връх от към 147 $ за барел, откакто съветската инвазия в Украйна ускори опасенията за доставките. Въпреки че от този момент насам цените се намалиха, те към момента са мъчително високи за потребителите и бизнеса в световен мащаб.

"Не обвинявайте ОПЕК, обвинявайте личните си политици и законодатели, тъй като ОПЕК и страните производителки упорстват да влагат в нефт и газ ", сподели Ал Гайс.

Инвестициите в петрол и газ са се нараснали с 10% по отношение на предходната година, само че остават много под равнищата от 2019 година, заяви през предишния месец Международната организация по енергетика (МАЕ), добавяйки, че някои от непосредствените дефицити в съветския експорт би трябвало да бъдат покрити от друго произвеждане.

Новият общоприет секретар на ОПЕК също по този начин упрекна неналичието на вложения в бранша надолу по веригата, като добави, че членовете на ОПЕК са нараснали потенциала за пречистване, с цел да балансират спада в Европа и Съединените щати, осведоми БНР.

"Ние не споделяме, че светът ще живее вечно на изкопаеми горива, само че като споделяме, че няма да влагаме в изкопаеми горива би трябвало да се преместите от точка А до точка Б единствено за една нощ “, сподели Ал Гайс.

Според него ОПЕК съществува, с цел да подсигурява, че светът получава задоволително нефт, само че "ще бъде огромно предизвикателство и доста мъчно, в случай че няма поддръжка във връзка с значимостта на вложението “, добавяйки, че се надява "инвеститори, финансови институции, политици, като и в международен мащаб съществено да се вземе драговолно този въпрос и да го включите в своите проекти за бъдещето ".

Ал Гайс се надява Русия да остане част от формата "ОПЕК + " и след 2022 година

ОПЕК се стреми да подсигурява, че Русия ще остане част от съглашението за петролно произвеждане във формата "ОПЕК + " и след 2022 година, уточни още Хайтам ал-Гайс пред организация.

Въпреки упованията за подхванати ограничения за понижаване на доставките на съветски нефт до края на годината, Русия евентуално ще остане част от хартата за съдействие, подписана сред членовете на "ОПЕК + " през юли 2019 година, добави той.

"Бихме се радвали да удължим договорката с Русия и другите производители отвън ОПЕК, доста ми е мъчно да си показва, че договорката няма да продължи “, сподели Ал Гайс. "Това са дълготрайни връзки, които обгръщат по-широки и всеобхватни форми на връзка и съдействие сред 23 страни. Не става дума единствено за адаптиране на производството ", означи той.

Ал-Гайс, който стана общоприет секретар на ОПЕК този месец, добави, че замяната на съветските петролни барели "не е лесна задача " и че по-ниският съветски рандеман ще има "тежки, тежки последствия за потребителите ". Но той изрази убеденост, че пазарът ще се приспособява.

"Каквито и ограничения да се подхващат в бъдеще, купувачите и продавачите могат да се приспособят и постоянно могат да намерят способи и средства за пренасочване на комерсиалните потоци ", сподели Ал Гайс.

Текущото поевтиняване на петрола се дължи на страхове, като шефът на ОПЕК е положително надъхан за 2023 година

Неотдавнашният спад на цените на петрола отразява опасенията от икономическо закъснение и прикрива основите на физическите пазари, сподели новият общоприет секретар на ОПЕК пред Ройтерс, като изрази относително оптимистичен взор върху вероятностите за 2023 година, до момента в който светът се бори с възходящата инфлация.

Ал Гайс сподели, че търсенето на нефт е устойчиво на физическия пазар, безпокойството от икономическото закъснение на Китай е пресилено и търсенето евентуално ще откри поддръжка от потреблението на реактивно гориво, защото хората пътуват повече.

Петролът Брент нарастна през март покрай историческия ценови връх от 147 $ за барел, откакто съветската инвазия в Украйна ускори опасенията, свързани с доставките. След това обаче цените се намалиха и по-рано тази седмица удариха 6-месечно дъно под 92 $ за барел.

"Има доста боязън. Има доста спекулации и безпокойствие и това е, което главно води до спада на цените ", уточни шефът на ОПЕК, като добави: "Докато на физическия пазар виждаме нещата доста по-различно. Търсенето към момента е устойчиво. Все още се усещаме доста оптимистично настроени във връзка с търсенето и доста оптимистични във връзка с търсенето за останалата част от тази година ".

"Според мен страховете за Китай в действителност са несъразмерни “, сподели Ал Гайс, който е работил в Китай четири години по-рано в кариерата си и който засяга политиката на нулев Covid на азиатска страна и обвързваните с нея локдауни. "Китай към момента е феноменално място на стопански напредък " “

Той също по този начин сподели, че преди идната среща на "ОПЕК + " на 5 септември е прибързано да се каже какво ще бъде решено, макар че той е позитивно надъхан за вероятностите за идната година.

"Искам да бъда доста явен по отношение на това – можем да понижим производството, в случай че е належащо, можем да прибавим произвеждане, в случай че е належащо ", акцентира Ал Гайс.

"Всичко зависи от това по какъв начин се развиват нещата. Но ние към момента сме оптимисти, както споделих. Виждаме закъснение през 2023 година в растежа на търсенето, само че не би трябвало да е по-лошо от това, което сме имали в предишното ".

"Да, аз съм относително оптимист ", добави той по отношение на вероятностите за 2023 година "Мисля, че светът се оправя с икономическия напън на инфлацията по доста добър метод ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР