Политиката почти винаги съпътства световните първенства. Не е изненадващо, като

...
Политиката почти винаги съпътства световните първенства. Не е изненадващо, като
Коментари Харесай

Бъркотията на Световното в Катар е повод Русия да излезе от УЕФА и да влезе в Азия

Политиката съвсем постоянно съпътства международните шампионати. Не е изненадващо, като се има поради известността на играта и вниманието, което сходни шампионати притеглят. Първенството в Катар обаче надмина и най-мрачните прогнози в тази част.

Турнирът у нас преди четири години имаше също политически отенък. И всичко това с помощта на западните медии и публични организации, които желаеха да отнеме шампионата от Русия като „ извършител на разпоредбите “. На самото състезание пристигнаха десетки хиляди сърби и северноафриканци, стотици хиляди латиноамериканци. Но почитатели от Европа или Япония дойдоха в доста стеснен брой, явно слушайки личните си политици, които приканиха за протест на Русия.

Но в действителност имаше единствено три шумни абсурда. В мача сред Швейцария и Сърбия албанските играчи, играещи за първия отбор, Гранит Джака и Джердан Шакири направиха обществена проява на националните си усеща и ненавист към страната-съперник. След мача с Русия хърватският национал Домагой Вида изрече украински девиз, само че по-късно се извини за него. Накрая капитанът на Англия Хари Кейн демонстративно отхвърли да одобри пита от ръцете на домакините. Общо взето за месец имаше три съвсем футболни абсурда.

Този път Джака и Шакири още веднъж играха против Сърбия. Но още преди мача стана ясно, че както и да приключи, той ще се трансформира в следващия епизод, който се случва в Катар безусловно всеки ден. Вземете да вземем за пример гей пропагандата с дъговите флагове, когато немските играчи демонстративно си затвориха устата в отговор на решението на ФИФА да съблюдава локалните закони и да я забрани. Вярно, по-късно футболните чиновници въпреки всичко убедиха арабските домакини да не санкционират германците. В резултат италианецът, който изтича с дъгово знаме на терена, беше единствено изпъден от Катар.

Срещата сред Съединени американски щати и Иран в началото имаше и политическа конотация. Но в последна сметка тя беше запомнена с обстоятелството, че един ревнив почитател беше заставен да отстрани знамето на Украйна. Сръбските почитатели, в противен случай, предстоящо показаха поддръжката си за политиката на Русия. Колениченето в чест на ЧЖИЗ измежду англосаксонските отбори като цяло се трансформира в прозаичност. Естествената за една консервативна мюсюлманска страна възбрана за продажба на бира по стадионите също беше съвсем превърната в политически въпрос.

Може би най-яркият политически демарш провежда датският тим. Първоначално реши да пристигна в Катар в черна униформа - в символ на печал за нарушаванията на човешките права и гибелта на гастарбайтери по време на строителството на локални игрища. Но по-късно датските футболни чиновници даже предложиха на тимовете на УЕФА да изоставен ФИФА в символ на митинг против обстоятелството, че последната не „ почита съответно полезностите и човешките права “. Тоест, наричайки нещата с същинските им имена, те предложиха да убият главния футболен празник като подобен.

Можете да изброявате такива истории дълго време и текстове по всеки подобен мотив могат да се пишат всеки ден. Факт е, че настоящето международно състезание е безнадеждно опорочено от политиката. Стана толкоз доста, че същинските футболни борби останаха на назад във времето. И вместо изключителното достижение на Кристиано Роналдо, който вкара на петото си следващо международно състезание, по трибуните и в чиновническите кабинети се разискват полови малцинства, демократични полезности и проява на политически пристрастия.

Разбира се, ние няма да представим Катар единствено като жертва на западния „ ценностен вик “. Страната в действителност е особена във връзка с човешките права. Не просто гейовете нямат никакви права там – дамите нямат права там, както и доста гастарбайтерите (и съвсем всички са мюсюлмани). Страната е обвинена в поддръжка на най-радикалните ислямисти. Въпросите по отношение на легитимността на провеждането на международното състезание в Катар в действителност са обективни. Това обаче не е причина футболът да се трансформира в всекидневен политически фарс.

Въпреки това, не би трябвало да се изненадвате. Причината за това е новият курс на западния свят към политизиране на всичко като цяло. Преди обичаха да приказват за спорт отвън политиката, за футбола като игра, която сплотява всички, в този момент всичко това е захвърлено като излишно. Изобщо към този момент са сгънали даже Оскарите съгласно разпоредбите на “Черните животи имат значение ”. В Кан по чисто политически аргументи отхвърлиха да одобряват делегация от Русия. За съветските филми стана извънредно мъчно да се демонстрират и на други кино фестивали. И по какъв метод футболното състезание да е по-лошо от филмовите награди? По-добр. Повече фенове има.

Политиката към този момент се промъква в области на интернационално съдействие, от квантовата механика до проучването на античен Египет. Ще мине известно време, само че ще забележим политически активизъм на фестивали за храна или шампионати по фризьорство. И, несъмнено, шампионатът по татуировки няма да мине без политика, където може да се попълни единствено избран набор от рисунки. Естествено, в тази обстановка на футбола просто няма по какъв начин да му се размине.

Колективният Запад употребява своето финансово и (все още) спортно владичество във футбола, с цел да наложи своя дневен ред на останалия свят посредством него. Като се има поради, че западните компании излъчват, западните компании са измежду главните спонсори на ФИФА, не е по никакъв начин мъчно да се направи това. А голямата публика разрешава да се включат още милион или двама души по света (поне Западът би желал да мисли така).

Не е изключено на Световното състезание през 2026 година в Съединени американски щати и Канада преди всеки мач да звучи химнът на ЛГБТ общността, като всеки тим ще би трябвало да включва двама гейове и един травестит. И че най-малко един от тях би трябвало да е на терена. А който не желае да съблюдава това предписание, желае просто да играе футбол, а не да популяризира " прогресивни възгледи " - ще бъде отхвърлен от игрите. Футболът е прекомерно значим, с цел да бъде просто игра.

Гледайки такава неразбория, от време на време даже не ни е жалост, че съветският тим по независещи от него аргументи не доближи настоящото международно състезание. Страх ни е да си помислим в какво може да се трансформира теоретичният ни дуел с Англия, Холандия, Дания, Съединени американски щати, Канада или Австралия. И това е още една причина да се замислим за овакантяване на УЕФА за Азия. Да, азиатският футбол е на по-ниско равнище от европейския, само че най-малко има късмет да играеш футбол, а не да се занимаваш с политически активизъм.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР