Политиката на преминаване към екологично чисти източници на енергия може

...
Политиката на преминаване към екологично чисти източници на енергия може
Коментари Харесай

Форбс с мрачна прогноза: Енергийна катастрофа връхлита Европа още тази зима

Политиката на прекосяване към екологично чисти източници на сила може да докара до още тази зима, написа " Форбс ".

Според създателя на публикацията Дейвид Блекмон, рекордният растеж на цените на природния газ в света е допустимо да провокира прекосяване на доста газови електроцентрали към петрол или въглища, което би повишило цените на тези запаси.

В обаче този вид е проблематичен поради прехода към зелена сила. Много европейски страни към този момент са затворили съвсем всички свои въглищни и газови електроцентрали. През миналото лято това докара тук-там до рецесия заради относително слабите ветрове (които се употребяват при възобновимите източници на енергия) и се наложи още веднъж да бъдат употребявани и обичайни енергоносители.
свързани новини35743на 28.09.202140031на 25.09.2021
Анализаторът от " Форбс " отбелязва, че ненадейно покачилият се растеж на търсенето е провокирал скок на цените на природния газ. При това Русия е лимитирала износа на синьо гориво, което е оказало спомагателен напън за нарастване на цената му.

Европейците, от своя страна, са се обърнали към въглищата, само че се е оказало, че и тук няма доста място за маневри. Както отбелязва анализаторът от консултантската група Wood Mackenzie Наташа Тюрина, единствено Русия има задоволителни ресурси от въглища за експорт към Европа. Според Тюрина, при вид, при който всички европейски предприятия за комунални услуги през зимата преминат към въглища, това би довело до голямо търсене, което Русия не би могла да компенсира за толкоз къс период. При този случай биха били нужни на спомагателни доставки, да вземем за пример от Съединени американски щати, само че там обстановката може да се окаже аналогична, написа money.bg.

Според създателя от " Форбс ", и отвън има проблеми с енергоносителите поради следването на същата политика на отвод от въглища и газ и прекосяването към възобновими източници на сила.

Макар че в този момент в центъра на вниманието е Европа, енергийната рецесия последователно ще стана световна, счита Блекмон.

Той акцентира, че при актуалната обстановка няма вид за бързо решение на проблемите, заради " безмислени политически решения ". Анализаторът счита, че за превъзмогване на компликациите в енергетиката ще минат към 10 години, т.е. толкоз колкото са били нужни за прекосяване към екологично чисти източници на сила.

За последните няколко седмици четири английски компании оповестиха фалит поради високите цени на природния газ, оповестява " Дъ Индипендънт ", представен от епицентър.бг.

Трудности изпитват всички предприятия, употребяващи природен газ, да вземем за пример циментовите фабрики и производителите на алуминий.

След доста години на ниски цени, цената на природния газ в Съединени американски щати се е удвоила за последната година.

В и Азия цените на едро са скочили пет пъти спрямо предходната година. Анализатори допускат, че цената на природния газ ще пораства през цялата зима, защото потреблението на синьото гориво се усилва.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР