Политиката на асимилация в България продължава. Преди я провеждаха открито,

...
Политиката на асимилация в България продължава. Преди я провеждаха открито,
Коментари Харесай

Местан: В България се провежда прикрита асимилация на турците

Политиката на асимилация в България продължава. Преди я организираха намерено, в този момент – под прикритие. Това е декларирал на конгрес в Турция ръководителят на партия ДОСТ Лютви Местан, като думите му са предадени от уеб страницата " 24Родопи ".

Според него, промяната на имената на турците в България през 1984-1985 година, траялият до 1989 година " Възродителен развой “ и репресиите по отношение на мюсюлманите в България би трябвало да се учат в учебно заведение.

Лидерът на ДОСТ взе участие в конференция в Тракийския университет в Одрин във връзка 30-годишната от основаването на Демократичната лига за отбрана правата на индивида.

" За страдание болката, която преживяхме сред 1984-1989 година, политиката на асимилация на комунистическия режим и страданията, които преживяхме, не са включени в учебниците по история. Младите хора скоро ще не помнят за тези събития. Тези събития би трябвало да бъдат включени в учебниците по история . Защото от цяла Европа, единствено в България милион и половина турци и мюсюлмани бяха асимилирани, нашите имена бяха изменени, нашата вяра беше неразрешена. Само в България комунистическият режим организира политика на асимилация под така наречен " Възродителен развой ". Защо не се извърши в Босна или Македония? Има единствено една причина. Защото, освен на Балканите, само че и в цяла Европа, най-вече турци и мюсюлмани живеят в България ”, съобщи Лютви Местан.

Той означи още, че асимилационната политика, въпреки и скрито, към момента продължава.

„ Асимилационната политика към момента не е завършила. В предишното тази асимилационна политика се водеше очевидно. Водеше се с танкове, калашници, с военни и полиция. А през днешния ден се води скрито. Правата ни в България към момента не са възобновени. Само в последните 2 години имам 19 санкции за това, че съм приказвал на своя майчин език. Когато приказвам на турски, аз бивам глобяван по 2 хиляди лв., които се равняват на 6 хиляди турски лири. Сумата я изчислете сами. Националното дело продължава . Не съм пристигнал през днешния ден тук за агитация. Преди една година на 24 март в Кърджали пред 20 хиляди души започнах словото си на своя майчин език с думите на Мустафа Кемал Ататюрк: " Щастлив е оня, който може да каже „ Аз съм турчин ”. След мен събралото се голям брой произнесе същите думи. Да предадем на идните генерации нашата турска еднаквост, не е наша политическа отговорност, а наш човешки дълг ”, означи още в словото си Местан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР