Политическите схватки по върховете на държавата са сред актуалните теми

...
Политическите схватки по върховете на държавата са сред актуалните теми
Коментари Харесай

Мълчание от ГЕРБ за президента, по-високи заплати в държавния сектор, Валери Симеонов и войната на таралежите...

Политическите битки по върховете на страната са измежду настоящите тематики на вестниците в понеделник.

" След предписание от Борисов ГЕРБ стопира говоренето за Радев, поддържа свободата на словото ГЕРБ не води война против президента Радев и стопира говоренето за него, увери през днешния ден ръководителят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. На конференция, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, бе декларирана и позицията на партията по огласяните от Българска социалистическа партия схеми на роднински назначения в общински и държавни сдружения и по тематиката за свободата на медиите. Управляващите обявиха, че застават зад свободата на словото, а Министерският съвет се опълчва на опита да се споделя на медиите какво да приказват. " Може би сме засегнали президента Радев, може би Българска социалистическа партия наляха повече масло, през днешния ден министър председателят се разпореди да не загатваме президента, а да приказваме за нещата, които фактически могат да водят до издигане на престижа на институциите и за понижаване на това опълчване, което е нездравословно ", съобщи Цветанов. Той увери, че не можело да се приказва за война с президента, а по думите му Българска социалистическа партия са припознали офанзива към президентската институция. Създаването на анкетната комисия за инспекция на избора на " Грипен " за нов изтребител за армията дефинира като обвързване, с цел да има бистрота. " Искаме да обезвреждаме Българска социалистическа партия, с цел да няма война и да не търсят нещо, което го няма ", сподели Цветанов и добави, че " колкото по-малко загатвам Радев, толкоз по-добре ". По отношение на " разкритията " на левицата за назначения на ГЕРБ Цветанов съобщи, че партията няма да взе участие в " тази компроматна война ". По думите му тези компромати са изнасяни от време на време, а този ход на Българска социалистическа партия е подбуден от обстоятелството, че нямало политики на ръководещите, против които да се разгласят. Председателят на групата на ГЕРБ прикани Българска социалистическа партия, вместо да изнасят информацията пред медиите, да търсят правата си в съда и да сезират способените институции. Посочи, че комисията за спор на ползи се оглавява от човек, определен от квотата на президента Първанов, и " имат цялостната гаранция, че няма да има никакво вмешателство ". " Ние ще защитим достолепието и качествата на качествените хора, които работят за развиването и просперитета на страната ", сподели Цветанов. " Ние ще се разграничим от дебата, в който Българска социалистическа партия желаят да ни вкарат. Ние обаче каним Българска социалистическа партия на спор за евроатлантическите полезности, българското председателство, бюджета, административната промяна ", изброи Цветанов и попита медиите дали са чули да се задават въпроси по тези тематики... " - в. " Дневник ".

" Обърнете тил на компроматния спектакъл, не се хващайте на хорото им - работете по държавната стратегия, хората по тази причина са ни избрали. " Това е споделил министър председателят и водач на ГЕРБ Байко Борисов на управлението на партията поради ескалиралото напрежение сред институциите и ръководещи и съпротива от последните дни... " - в. " Труд ".

" От ГЕРБ през вчерашния ден заявиха, че представители на партията ще вземат участие в съвета, макар напрежението сред ръководещите и президента напоследък. " Ние сме длъжни, макар наливането на масло за борба от страна на Българска социалистическа партия, да присъстваме и да вземем интензивно присъединяване в този КСНС ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на конференция през днешния ден. Премиерът Бойко Борисов се разпореди да не загатваме президента, а да приказваме за нещата, които могат фактически да водят до издигане престижа на институциите и до понижаване на това опълчване, което е нездравословно както за институционалната същина на България и на българските институции, само че по този начин също и за бъдещето на страната ", сподели Цветанов. Днес е имало диалог с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов и тематиката за президентската институцията и президента Радев е била част от този диалог, заяви Бгнес. " И тъй като има доста спекулации в общественото пространство за това, че се неодобряват решенията на българския министър-председател и водач на ГЕРБ, има някакви внушения за възможен ерес в Политическа партия ГЕРБ, мога да кажа, че през днешния ден от диалога, който организирахме и стигнахме до това общо умозаключение, ние ще осъществим това, което министър председателят разпореди на членовете на Изпълнителната комисия. И считам, че това е в полза на страната. Ние няма да си позволим да приказваме за президентската институция ", съобщи Цветанов. " ГЕРБ в никакъв случай по никакъв мотив не търси борба. И това, което съм поел като ангажимент и към премира Борисов е: Колкото по-малко загатвам Радев, толкоз по-добре. Защото постоянно ще има сходни тълкувания, само че постоянно ще отстояваме кардиналната си позиция и ще показваме уважението си към президентската институция ", акцентира Цветанов... " - в. " Сега ".

" Има престрелки сред обособени политици, които по този начин и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и това да не им се желае. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка създалото се напрежение сред институциите пред Българска национална телевизия. " Част от тези политици към момента не могат да изживеят комплекса, че са изгубили персонално и персонално тези избори, тъй като са отговаряли за тях в една предизборна акция ", уточни тя. " Крайно време е да свикнат с тази мисъл, тъй като не е добре това, което става. Налива се от ден на ден масло в тоталното съмнение, което българските жители и общество имат към политическата система в страната ", съобщи вицепрезидентът. " Не съм уверена, че има война на институциите в оня смисъл, в който има същинска война на институциите. Вижте какво става в Испания, само че България въобще не е в тази обстановка ", изясни Илияна Йотова... " - в. " Стандарт ".

Напрежението сред Валери Симеонов и медиите също е измежду тематиките на всекидневниците.

" Валери Симеонов: Ще се отива на съд с медиите, стартира войната на таралежите Ще се отива на съд за жалост, няма по какъв начин " - по този начин вицепремиерът Валери Симеонов отговори в студиото на " Просто Диков " по Би Ай Ти на въпрос какво ще прави, откакто 24-часовият му ултиматум към Българска национална телевизия, БНР, Би Ти Ви и " Нова телевизия " изтече, без медиите да му се извинят. Симеонов направи забележка, че потреблението на думата ултиматум в тази ситуация не било подходящо, тъй като той просто човешки бил дал период на медиите да му се извинят, откакто " несъмнено са сгазили закона ". Той продължи да твърди, че четирите медии не са отразили неговата позиция по абсурда от петък, без значение че те демонстрираха оповестената в формалния му профил във " Facebook " позиция, както и запис на негов коментар пред публицисти. " На мен ми е вменено закононарушение от тия четири медии, тия четири медии брутално излъгаха за нещо, което не е истина ", съобщи вицепремиерът. " Активни бранители на нежната журналистическа психика извадиха едно несъществуващо събитие ", счита Валери Симеонов. Той добави, че не е отправял никаква опасност към журналиста Виктор Николаев, а бил изказал мнение като с думите за " Викторгейт " направил прилика с доза подигравка. Разказа, че след медийното отразяване на присъединяване му в утринния блок на " Нова телевизия " още в петък по обяд позвънил на водещия Виктор Николаев. " Смяхме се просто. След което акцията се завъртя като снежна лавина ", сподели той... " Откак е горящ абсурдът, един телефон не ми звънна един публицист, с цел да ме попита за мнение. Никой не позволява, че аз също имам човешки права, че аз също имам достолепие ", оплака се той. Според Симеонов сега против него се води обща акция и има координирана офанзива. " Нека огромните малките екрани, тези двете (Би Ти Ви и " Нова телевизия " - бел.ред.), да не си фантазират, че всяка заран може да имат в утринния блок сервирана закуска пиле на грил. Някой път може да им се случи и таралеж. Така че почва войната на таралежите ", добави Валери Симеонов. " - в. " Дневник ".

" Томислав Дончев: Заплахите към публицисти нормално не се насочат в ефир " Има струпване на напрежение в дадената обстановка. Аз предлагам и сътрудника Тодоров и Симеонов, в случай че малкия екран реши, да ги извика в ефир, с цел да обяснят какво са имали поради и който има да се извини, да се извини. Обикновено заканите не се вършат в ефир. Аз съм бил публицист и също съм бил заплашван, само че " зад кулисите ", разяснява вицепремиерът Томислав Дончев абсурда от последните дни, при който Антон Тодоров и Валери Симеонов насочиха подмятания към водещия Виктор Николаев, че може да си загуби мястото, в случай че задава доста въпроси. Поднесохме опрощение и се разграничихме от думите на сътрудника Антон Тодоров, добави Цветан Цветанов. Той персонално разговарял с Тодоров, който бил безапелационен, че не е вложил в думите си нищо от това, което излязло в медийното пространство. " Ние сме " за " свободата на словото, само че също доста пъти сме били жертва на погрешни неща, които са се писали за нас в медиите. На мен персонално ми се е случвало това, само че индивидът, който беше обиден в тази ситуация, пристигна и ми се извини, по тази причина не стигнахме до съда ", сподели още Цветанов... " - в. " 24 часа ".

" Ние заставаме зад свободата на словото " На въпрос за ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " ) към четири медии и за заканите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста Виктор Николаев думата взе вицепремиерът Томислав Дончев и направи ексцентрично предложение - двете страни да се изяснят в ефир. " Аз бих предложил и сътрудника Симеонов, и сътрудника Тодоров, в случай че въпросната телевизия реши, че е вярно, да ги извика в ефир, да имат опция да обяснят, разяснят... Ако има потребност някой да се извинява - да се извини, в случай че има потребност някой да се изяснява - да изясни ", предложи вицепремиерът. Дончев уточни, че " в случай че някой ще заплашва, това не се прави в ефир ", като даде образец със личния си опит като публицист. " Темата с правното на журналиста да приказва не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висш стандарт ", сподели Дончев, съгласно който имало струпване на напрежение. Попитан дали вчерашният ултиматум на Валери Симеонов значи и публична позиция на държавното управление, доколкото беше публикуван от държавната осведомителна работа на бланка на Министерския съвет, вицепремиерът уточни, че " в случай че мога да изразя позицията на Министерския съвет, той държи на свободата на словото и се опълчва на опита някой да споделя на медиите какво да приказват ". Цветан Цветанов напомни, че ГЕРБ се разграничи от думите на депутата си Антон Тодоров, като ги дефинира като персонално мнение... Финансовият министър Владислав Горанов пък прикани публицистите да си спомнят " по кое време същият публицист смени работата си след едно утринно изявление и по какъв мотив я смени ". " Ние се извиняваме, в случай че държавното управление на ГЕРБ е обвинено в опит за интервенция в работата на медиите ", добави Горанов... " - в. " Дневник ".

Бюджетът на страната и приходите на жителите също са във фокуса на всекидневниците.

" Следващият бюджет ще бъде с по-малък недостиг от планувания. Това сподели на конференция в централата на ГЕРБ министърът на финансите Владислав Горанов, представен от " Фокус ". " В идващия бюджет, който държавното управление ще предложи, има над 700 млн. лв. повече разноски за личен състав и то във всички браншове, обясни той. - Благодарение на стабилността и устойчивостта, които настоящето ръководство дават, приходите порастват с двуцифрени темпове. Обещали сме на Северна България автомагистрала " Хемус " и до пролетта на 2018 година тя ще бъде приключена като план до разклона Плевен - Ловеч ", уточни министърът. " В последните месеци политическият спор се трансформира в засегнатост за българските жители ", уточни той. " Приходите в бюджета са вследствие на цялостното доверие на обществото към ръководството и това, което се случва в страната ", съобщи финансовият министър. " Ако сътрудниците от Българска социалистическа партия желаят да вземат участие в диспути за бъдещето на страната, сме подготвени да ги слушаме ", разяснява Владислав Горанов. " На нас не са ни забавни тези диспути, в които се пробват да ни вкарват ", сподели още той. " -в. " Стандарт ".

" 700 млн. лева спомагателни разноски за нарастване на заплатите залага държавното управление в бюджета за 2018 година Всички заплати в бюджетната сфера - училищен, полицейски и прочие, ще бъдат увеличени приблизително с 10%. Тези проекти на кабинета за идната година бяха оповестени от финансовия министър Владислав Горанов на изключителна конференция в неделя. Тя бе свикана в централата на ГЕРБ и с изключение на министъра на финансите участваха зам.-шефът на партията и водач на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Томислав Дончев. В секторите, финансирани от страната, се предлага приблизително нарастване на заплатите с 10%, заяви министър Горанов. Заради това държавното управление залага нарастване на разноските за личен състав със 700 млн. лева в бюджета за 2018 година " В тези средства се включват учителските заплати, чието нарастване е реалност и ще продължи и през идната година. Има планувано нарастване и на заплатите на служителите на реда ", безапелационен бе Горанов. Финансовият министър обаче не се ангажира какво ще е нарастването на полицейските заплати, защото към момента вървят договарянията сред синдикатите и вътрешното министерство. " Дайте ни време да си свършим работата в държавното управление, не желая да съм представител на министър Валентин Радев ", сподели Горанов. Той добави, че планът на бюджет за 2018 година ще бъде импортиран в Националния съвет за тристранно съдействие във втората половина на октомври. Следващата седмица ще се водят диалози с всички министри, на които ще се обсъдят предложенията в бюджет 2018 година за съответния бранш, изясни още финансовият министър. " Проблемът с човешкия запас и качеството на работната мощ би трябвало да бъде адресиран оптимално бързо. Добрата вест е, че нарастването на учителските заплати дава положителни резултати ", сподели още финансовият министър. Следващата година бюджетът ще е с по-малък недостиг от в началото планувания, добави още той. " Благодарение на стабилността и устойчивостта, които настоящето ръководство дава, приходите порастват с двуцифрени темпове. До пролетта автомагистрала " Хемус " да бъде приключена като план до разклона Плевен-Ловеч ", даде обещание още той. Всичко това несъмнено нервира и тормози нашите съперници, които би трябвало да намерят смислени причини, с цел да се опълчват на сполучливите политики. Те са такива, тъй като обществото ги прави оценка посредством потреблението и приходите, които порастват ", разяснява Горанов. По думите му макар всички обвинявания в последните две ръководства на кабинета " Борисов " страната се развива добре... " - в. " 24 часа ".

" Най-бързо заплатите порастват в Плевен и Бургас Разликата в заплащането сред столицата и страната се задълбочава Плевен, Бургас и Габрово са първенци по растеж на междинните заплати за последната година. Тези три области дружно със Софийска област изпреварват столицата с над 10% нарастване на междинното възнаграждение за второто тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2016 година Въпреки това разликата сред заплащането сред София и страната се задълбочава. Столичани получават с 36% по-висока междинна заплата от хората в страната. В същото време голямата част от работещите у нас - 76% - са заети в браншове като търговия и други, в които междинната заплата е по-ниска от тази за страната. Това демонстрират данните на националната статистика, систематизирани от общественото министерство. Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лева и към този момент е 1040 лева Това е с 10% номинално повече по отношение на същите месеци на предходната година, само че действителното нарастване е 7.5% поради инфлацията. Наетите пък понижават с към 0.6%. Само две обаче са областите със междинна заплата над 1000 лева - към София към този момент се причислява и Стара Загора с 1012 лева приблизително възнаграждение и растеж от съвсем 8% за една година. В дъното на класацията е Видин, където междинната заплата е 669 лева и това е едвам 64% от междинната за страната. Областта е на последното място и по повишаване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 година тук заплатите са се нараснали минимално - приблизително с 1.5%, сочат данните на Национален статистически институт. Това е съвсем осем пъти по-нисък растеж от този в Плевен да вземем за пример. Други области с най-ниски междинни заплати са Благоевград - 706 лева, Кюстендил - 722 лева, Силистра - 727 лева, Хасково - 734 лева, и Смолян - 758 лева Там междинните заплати са сред 60 и 70% от тази за страната. В 13 области регистрираните заплати са сред 70 и 80% от междинната. Само в четири области те са сред 90 и 100% от междинната. С максимален растеж за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас междинното заплащане остава относително ниско - 836 лева, което най-вероятно се дължи на заетите в туризма. Габрово пък стига заплата от 897 лева приблизително. На другия полюс с изключение на Видин са Хасково, където заплатите са се нараснали с 3.7% за една година, и Добрич - с 4%. Най-високи междинни заплати получават заетите в бранш " Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули " - 2306 лева След тях са работещите във финансовата сфера приблизително с 1815 лева Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна сила със междинна заплата от 1769 лева Общо осем са икономическите действия със междинна заплата над междинната за страната. 11 са секторите с по-ниски междинни хонорари, само че в тях са заети 76% от всички работещи. " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР