Политическите партии трябва да представят финансовите си отчети за 2022

...
Политическите партии трябва да представят финансовите си отчети за 2022
Коментари Харесай

Партиите трябва да се отчетат на Сметната палата до 31 март

Политическите партии би трябвало да показват финансовите си доклади за 2022 година на електронен и книжен притежател до 31 март, напомня Сметната палата.

Те би трябвало да са съпроводени с декларация по пример, съдържаща лист на физическите лица, създали дарения според член 34, алинея 4 от Закона за политическите партии.

Отчетите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Сметната палата до 15 април дружно със лист на партиите, които не са подали доклади, както и лист на тези, които са получили държавна дотация през миналата година.

Също за неподаден се счита този финансов доклад, който не дава отговор на изискванията относно формата, наличието и метода на представянето му, или е без декларацията.

В случай на непредставяне в период годишен доклад и декларация със лист на донорите, политическите партии могат да бъдат санкционирани със сума в размер от 5000 до 10 000 лв.. Други вероятни последствия могат да бъдат - загуба правото на държавна дотация до провеждането на последващи парламентарни избори или Софийски градски съд да постанови разформироване на политическата партия, когато не са показани в Сметната палата финансови доклади за две поредни години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР