Политическите формации в парламента осъдиха вчерашното нападение срещу български футболен

...
Политическите формации в парламента осъдиха вчерашното нападение срещу български футболен
Коментари Харесай

Политическите партии осъдиха нападението над българския футболен фен в Скопие

Политическите обединения в Народното събрание осъдиха вчерашното нахлуване против български футболен почитател на ПФК „ Левски “ в Скопие, Република Северна Македония.

Софийска градска прокуратура се самосезира за опит за ликвидиране на български жител в чужбина. Министерствата на външните работи (МВнР) на България и Северна Македония осъдиха вчерашните произшествия.

Българските футболни почитатели бяха нападнати минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите сред ФК " Шкупи " и " Левски " София на стадион " Тодор Проески ", а един от тях беше признат в болница с прободна рана в корема.

Агресията е изцяло неприемлива, . Софийската градска прокуратура се самосезира, тъй че ще направи съответните дейности, с цел да разкрие цялата истина за това какво тъкмо се е случило и този, или тези, които са отговорни, да си понесат наказването, уточни министър-председателят.



Министерството на външните работи (МВнР) може да извика посланика на РСМ и да бъде изпратена протестна нота по отношение на вчерашното, счита депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. Според него нападението най-вероятно е било предумишлено. Много огромна паника буди реакцията на управляващите в РСМ, които, вместо да оказват помощ на сънародниците ни, по-скоро са вложили старания в това да арестуват българските почитатели, в сравнение с да схванат от какво е предизвикано и по какъв начин се е стигнало до закононарушението, сподели Георгиев.

Абсолютно неприемливо е български жители да бъдат нападани, където и да било, а насилието над тях е безусловно недопустимо, съобщи депутатът Даниел Лорер от Политическа партия - Демократична България. Спортът е един от методите да се градят мостове с нашите най-близки съседи, тъй че не би трябвало да злоупотребяваме с него и да го трансформираме на сцена на политически конфликт, счита Лорер.



Според Цончо Ганев от " Възраждане " в тази ситуация не става въпрос за футболно безчинство, а за това, че българите в Северна Македония са преследвани и бити. Според Ганев външното министерство би трябвало да реагира по най-бързия метод. " Ние сме членове на Европейския съюз, ние сме тези, които могат да влияят на участието и кандидатстването на РСМ в Европейски Съюз ", сподели още Ганев.

Движение за права и свободи не разясниха нападението против българина.

Северна Македония би трябвало съществено да премисли държанието си, счита зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от " Българска социалистическа партия за България ". Той чака страната ни да направи нужното потърпевшият да бъде превозен до България, с цел да бъде лекуван. Според Вигенин най-силният политически сигнал, че сходни произшествия ще спрат, е оптимално бързо да бъде изменена Конституцията на РСМ и българите да бъдат вписани в нея.



Като " следващата провокация на територията на страна, която няма място в Европейския съюз сега " дефинира депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов вчерашното нахлуване. Докато РСМ не съблюдава безусловно всички условия във връзка с българската национална позиция, няма място в Европейски Съюз, съобщи Балабанов.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сподели през днешния ден, че вчерашните произшествия преди мача сред ПФК " Левски " и ФК " Шкупи " в Скопие са били провокирани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР