Политически интереси стоят зад готвените протести заради отпадането на забраната

...
Политически интереси стоят зад готвените протести заради отпадането на забраната
Коментари Харесай

Росен Костурков: Политически интереси стоят зад готвените протести! Протестите заради зърното от Украйна се ръководят от животновъди, това е нелогично

Политически ползи стоят зад готвените митинги поради отпадането на възбраната за импорт на украинско зърно. Това съобщи по Българска национална телевизия Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.
 
" Това, което виждам в 22-те организации, които провеждат митинга е, че те се управляват от животновъди, което няма никаква пазарна логичност. Защото в случай че има заплаха цената на слънчогледа да падне, а слънчогледът взе участие в производството на фураж и храна за животните, тъкмо животновъдите би трябвало да са удовлетворени, тъй като цената на фуража ще падне. След като няма икономическа логичност в тези митинги, тогава по-скоро политически ползи стоят зад тях. Има много субекти, на които настоящето ръководство и метода, по-който се опитваме да управляваме страната не им харесва ", сподели Костурков.
 
Зам.-председателят на Комисията по земеделие прикани да се разсеят терзанията на земеделските производители, изключително във връзка с пшеницата. " По отношение на пшеницата нашите зърнопроизводители не би трябвало да имат терзания, тъй като ние сме чист експортьор на пшеница. Произвеждаме сред 7 и 8 млн. тона, а консумираме под 2 тона. Пшеницата е борсова стока, т.е. те имат обезпечен пазар по международните тържища и цената на тази продукция се дефинира от международната борса, а не от местни покупко-продажби ".
 
По отношение на слънчогледа обаче обстановката е по-различна. " Трябва да кажем, че България постоянно е внасяла слънчоглед и от 2017 г насам внася много огромно количество от Украйна. Ще ви дам образец. През 2022 г, преди приемането на възбраната, България е внесла 1,3 млн. т. слънчоглед, в случай че произвеждаме сред 1,7 и 1,9 млн. тона. Тоест почти колкото сме произвели, толкоз сме и внесли. И това си има пояснения. България е третият максимален производител на олио в света и е належащо да внасяме, с цел да могат да се задоволят потребностите на преработвателите. За да може тези мощности, които са конфигурирани от преработвателите да бъдат употребявани. Освен това преработвателите са намерили пазари за експорт на слънчогледово масло и белен слънчоглед, които са артикули с висока добавена стойност. За да можем обаче да ги произведем, на нас ни би трябвало импорт ".
 
Росен Костурков прикани да се изчака какво ще се реализира в разговора сред идната среща сред премиера и производителите, с цел да в случай че въпреки всичко има наранени браншове или производители, да бъдат обезщетени от страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР