Политическата нестабилност в Перу, в чието създаване имаха пръст американските

...
Политическата нестабилност в Перу, в чието създаване имаха пръст американските
Коментари Харесай

Повишената бойна готовност на посолството на САЩ в Перу

Политическата неустойчивост в Перу, в чието основаване имаха пръст американските разследващи служби, се употребява от Вашингтон за подсилване на военно-геополитическите си позиции в басейна на Амазонка и на тихоокеанското крайбрежие.

Свалянето на законното държавно управление на Педро Кастило в Перу на 7 декември 2022 година ще докара до тежки последствия за страната. За по-голямата част от популацията Кастило беше „ собствен “: той идваше от нормално семейство, работеше като селски преподавател, по-късно оглавяваше един от профсъюзите.

Той построи кариерата си пред всички, водеше непретенциозен метод на живот и не допускаше политически рисковани изказвания. Той стигна до президентския пост с помощта на постоянството, търпението и умеенето да маневрира в доста сложните социално-политически условия на перуанската реалност.

Доскоро дипломатическата задача на Съединени американски щати в Перу се ръководеше от Лиза Кена, боядисана русокоска със студени очи и дълготраен опит в Централно разузнавателно управление на САЩ. Дълго време тя беше основен асистент на Майк Помпео, който първо оглавяваше Централно разузнавателно управление на САЩ, а по-късно Държавния департамент. Помпео не скри обстоятелството, че в " работата " в Централно разузнавателно управление на САЩ " трябваше да лъже, мами, ограбва ". Тези уроци Лиза Кена научи ослепително. Много от нейните задачи са изпълнявани в съгласуваност с военното разузнаване на Съединени американски щати (RUMO), което изяснява и появяването й в Лима.

Тя показа пълномощията си през март 2021 година и се зае с работа без съмнение - тя се опита да предотврати идването на власт на Кастило, претендента на партията „ Свободно Перу “, към който Вашингтон беше неприятелски, смятайки го за „ перуанската версия “ на Ево Моралес.

Педро Кастило съумя да завоюва на втория тур, само че не съумя да сътвори способно държавно управление. Враждебно настроените парламентаристи няколко пъти желаеха да го отстранят от власт, обвинявайки го в корупция и други грехове, които заплашват " стабилността и демокрацията ".

Реакционните сили в страната толкоз утежниха обстановката, че Кастило реши да разпусне конгреса. Той прикани да се запазят демократичните правила, да се проведат избори, с цел да се дефинира новият състав на Народното събрание и да се създаде нова конституция. Но президентът към този момент не разполагаше с време да възстановява обстановката.

Ден преди преврата американският дипломат Лиза Кена организира среща за „ сличаване на часовника “ с перуанския министър на защитата Ернесто Бобио. Освен това всичко се разви тъкмо по сюжета. Посолството на Съединени американски щати, употребявайки сътрудници в Народното събрание, в близкия кръг на Кастило и въоръжените сили на Перу, го в профил от власт без да се церемони. Президентът, който работи в границите на конституционните си пълномощия, е упрекнат в подготовка на протест и задържан.

Първият вицепрезидент Дина Болуарте стана държавен глава. Тя беше една от основните фигури в заговора. Болуарте, отхвърляйки демагогската мимикрия, заявява омразата си към социализма и желанието си да ускори връзките със Съединените щати.

Още с първите си стъпки в президентството тя сподели, че носи цялостна отговорност пред американския дипломат. Лиза Кена подробно управлява и управлява дейностите на своя подопечен. Така Болуарте, без да губи време позволи разузнаването на залежите на литий в южната част на страната на Macusani Yellowcake, дъщерно сдружение на Canadian-American Lithium Corp.

Дали Болуарте схваща, че играе рискова игра, която няма да има благополучен край? Трябва да схваща: в Боливия не толкоз от дълго време в същата роля като „ краткотраен президент “, Жанин Агнес, която не съумя да извърши „ специфичната задача “ на Централно разузнавателно управление на САЩ, в този момент е наказана за присъединяване в държавен прелом и се намира в пандиза.

В края на май Болуарте утвърди законодателен акт, който разрешава навлизането на американски военни на територията на Перу, с цел да образоват въоръжените сили и полицията на страната в " модерни способи " за битка с подривни и терористични организации. Тази интервенция беше помпозно наречена от Пентагона - Resolute Sentinel 2023 (Resolute Guardian).

През юни в Перу започнаха да идват елементи на американските специфични сили, военновъздушните сили и галактическите сили на Съединени американски щати. Без доста реклама, само че съществено беше засилено представителството на DEA - Американската администрация за битка с опиатите.

Американските бази в Перу са ситуирани в огромните градове. Те са " покрити " от гарнизоните на перуанската войска. Аржентинската журналистка Телма Луцани в книгата си „ Защитени територии. Как действа мрежата от американски военни бази в Южна Америка ” разкрива употребяваните от американците способи: „ Постоянното наличие на американски военни в Перу под предлог за взаимни учения, образования, визити и други неща би трябвало да се пояснява по следния метод: в действителност те може да нямат свои лични или извънредни бази, като да вземем за пример в Гуантанамо, само че [съвсем законно] работят в рамките на перуанските военни бази. “ Стотици американски бойци ще се причислят към редиците на съществуващия личен състав в базите в 14 гарнизона, в това число в Лима, Каляо, Куско, Аякучо, Икитос и други.

Оперативното натоварване на личния състав на американското посолство се усили доста. Резидентът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джъстин Дейвис, който е усъвършенствал шпионските си умения против Куба, развива трескава активност в Перу, като също по този начин укрепва необятна разследваща мрежа.

По мнението на Централно разузнавателно управление на САЩ, след свалянето на Педро Кастило в Перу, спящите партизански кафези са се засилили и притокът на свежи, радикални детайли в тях се усили. Въпреки репресиите, емисарите на Светлия път (Sendero Luminoso) още веднъж стартират да се появяват в планинските региони, изследвайки готовността на селското население за антиимпериалистическата освободителна битка.

Перуанският политолог Густаво Еспиноза в публикацията " Войната, която стартира " декларира, че американски военни елементи вземат участие в Амазонка, Сиера, в южната част на Андите. Тук могат да стартират конфликти сред въоръжените сили на Съединени американски щати и перуанското население.

Политологът задава въпроса: „ А какво ще вършат войските на янките там? Ще се борят ли с тези, които не се предават, които се съпротивляват на държавното управление на 7 декември [организаторите на преврата], т.е. с тези, които са недоволни от режима? И по какъв начин ще го създадат? Използвайки военна тактичност и военни оръжия? Ще образоват ли перуанската войска да гори села с напалм, както във Виетнам, или по какъв начин да разпитват пандизчии, с цел да ги накарат да " приказват "? Те имат опит в пандиза Абу Гариб, който се счита за най-зловещия скришен център за задържане, оголен през 21 век. “

Заключението на Еспиноса е трагично: „ Не би трябвало да има подозрение, че тази война няма да бъде чиста. Това, което специалистите назовават „ неконвенционална война “, идва и ще би трябвало да се биете с зложелател, който не демонстрира лицето си... Ще има кръв и гибел, изчезнали, измъчвани, затворени, осакатени. Войната ще бъде мръсна в целия си искра “.

Протестните настроения в Перу набират скорост. В тази връзка администрацията на Байдън заменя най-„ осветените “ дипломати, в това число Лиза Кена. За нов дипломат е назначена Стефани Сиптак-Рамнат, която показва Кондолиза Райс с нейния железен темперамент като модел за подражателство.

Преди да се причисли към Държавния департамент, Сиптак-Рамнат е служила във Военноморски сили на Съединени американски щати. При актуалните условия, когато Република Перу е дейно окупирана, се изисква лице с подобаващ опит, с цел да поддържа динамични дипломатически връзки.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР