Полина Паунова, „Свободна Европа“„Това сме ние и ценностите, които ни

...
Полина Паунова, „Свободна Европа“„Това сме ние и ценностите, които ни
Коментари Харесай

Защо Техномаркет изнася Национална лотария от Лафка


Полина Паунова, „ Свободна Европа “

„ Това сме ние и полезностите, които ни водят “. Слоганът е изписан на входа на централия офис на банкрутиралата в края на февруари тази година компания „ Лафка “, която развиваше търговия с павилиони в цялата страна. Пред офиса на столичната улица „ Княз Борис “ във вторник паркират два микробуса с марката на веригата за продажба на битова техника „ Техномаркет “. Близо до вхоса се вижда стикер, който демонстрира, че обектът се охранява от компания " ИПОН ". А служащи изнасят „ остатъците “ от бизнеса на банкрутиралата компания. Иронично, само че „ остатъците “ са картонени фигури в цялостен растеж на рекламното лице на „ Национална лотария “ - артистът Захари Бахаров.

Снимката е запечатала момента по какъв начин доста " захарибахаровци ", държащи билети за благополучие, към този момент непотребни в „ Лафка “, чакат на опашка да бъдат натоварени в микробуса на „ Техномаркет “.

Известно е, че от време на време една фотография споделя доста повече от хиляда думи. Тази фотография обаче има потребност от малко повече от хиляда думи, тъй като събира в едно няколко политически и бизнес сюжета.

Кой кой е в тази фотография:

„ Лафка “

И макар, че на фотографията няма запачетани хора, с изключение на служащи и картонени фигури, лицата които прозират зад марките са тясно свързани.

Фалиралата в края на февруари „ Лафка “ започва през 2013 година с парите на КТБ и с въздействието на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Подготовката на този план стартира много по-рано, през 2006 година, когато е записана компания под името “Булгартабак трейдинг” с присъединяване на сдружения от държавния тогава цигарен производител " Булгартабак ". Мащабите са дребни, само че задачата е да се компенсира падащия пазарен дял на българските марки цигари с създаване на преимущество в каналите на продажба.

След приватизацията на „ Булгартабак “ през 2011 година, се трансформира и концепцията. Така „ Булгартабак трейдинг “ се преименува на „ Табак маркет “.

През 2013-2014 година стартира експанзията на „ Лафка “ с бърз растеж на локациите, изключително в огромните градове. Друа главен сегмент от павилионите е предопределен за продажбата на вестници и списания.

Там сюжетът е различен - от 2008 година върви успореден дълготраен план на изкупуване, обединение и вливане на дистрибутори на печатни издания, още веднъж с пари от КТБ. Изкупени са десетки районни компании, закъсали от непрекъснатия спад в продажбите на печатни издания, който стартира да става осезателен след 2009 година

Собствеността на „ Лафка “ е плаваща и не всеки път ясна. Свързана е с компании и дистрибутори, които гравитират към цигарения холдинг и непрекъснато се преструктурират.

Към 2019 година, директно преди банкрута, с равни дялове са две компании - “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”. Първото сдружение е благосъстоятелност на едноименна австрийска компания с шеф от Люксембург, а за второто към този момент е ясно, че концентрира разнообразни активи, свързвани с Делян Пеевски.

„ Национална
лотария

Освен тютюневите произведения и вестниците, „ Лафка “ през годините бе и главен дистрибутор на така наречен „ билети на щастието “ – моментните лотарийни игри, благосъстоятелност на обвинения Васил Божков, който напусна страната и сега се укрива в Дубай.

Фирмата на Васил Божков, посредством която оперираше " Национална
лотария " – " Ню Геймс " АД, също като „ Лафка “ изиска при започване на март да бъде оповестена в неплатежоспособност.

Всички банкови сметки на сдружението са запорирани със заповеди на Националната организация за приходите (НАП).

Лотарията бе закрита след промени в Закона за
хазарта, с които ръководещите регламентираха държавен монопол върху моментните лотарийни игри.

През февруари от Национална агенция за приходите признаха, че са почнали десетки проверки на компании, свързани с предприемача Васил Божков, както и на самия него като физическо лице. Проверка на
лотарията течеше още от декември 2019 година През февруари пък Държавната комисия по хазарта издаде актове за дължими такси от компаниите на Божков със задна дата за към 700 млн. лева с лихвите.

Впоследствие Божков се укри в Дубай, а жена му и синът му бяха задържани.

Във времето, в което хазартният бизнес на Божков се трансформира във „ очевиден “, както самичък той го назовава, компаниите му бяха най-големият рекламодател в Нова телевизия. Факт, който той удостовери с документи в обществената мрежа Facebook. Според хазартния необут огромният рекламен бюджет е вървял с ангажимент за „ цялостен съпорт “ пред Държавната комисия по
хазарта. Божков твърди, че сделката е била осъществена под напън от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

„ Техномаркет “

Да се върнем обаче на фотографията: остатъците от двете банкрутирали сдружения (и на Божков, и на свързваното с Пеевски) се товарят в бусове на „ Техномаркет “.

Собствеността на една от най-големите вериги за битова и черна техника „ Техномаркет “ също се сменя чето в годините. В последна сметка обаче тя съвсем постоянно е обвързвана директно или индиректно още веднъж с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Първоначално контролът се осъществяваше през българското сдружение „ НСН Инвестмънт “, а след това с дубайска офшорка.

Последните вести към собствеността на „ Техномаркет “ започнаха с придобиването му от „ Булгартабак “. След това депутатът от Движение за права и свободи официално раздели " Техномаркет " и " Булгартабак " в две групи, като съгласно „ Капитал “ задачата му тогава е била да успее да получи заеми от Българската банка за развиване (ББР) в размер на 100 млн.лв.

Охрана от " ИПОН "

В последна сметка, като се изключи че многомилионният лотариен бизнес на Божков изчезна за няколко седмици, с него се изпари и обществено демонстрираното положително отношение на хазарния необут към Делян Пеевски. Както доста хора, по този начин и Божков твърдше, че депутатът от Движение за права и свободи е демонизиран. В последната си обществена изява обаче упрекнатият в 11 закононарушения предприемач съобщи, че „ Пеевски като паяк дърпа конците “ в страната задукулисно. Сходна е историята на взаимоотнощенията сред Цветан Василев и Пеевски, с които се свързаше „ Лафка “. От близки сътрудници двамата се трансфораха в непримирими врагове. А Василев, тъкмо както Божков напусна страната, директно преди да му бъдат повдигнати обвинявания.

На същата постройка има и друго известие, документирано на фотография. Тя демонстрира, че до края на съществуването си „ Лафка “ бе охранявана от компания „ ИПОН “ – някогашна благосъстоятелност на министър-председателя Бойко Борисов.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР