Полимерно покритие “лекува” драскотини по коли с 30 минути слънчева

...
Коментари Харесай

Премахват драскотини по колите със слънчева светлина


Полимерно покритие “лекува” драскотини по коли с 30 минути слънчева светлина (снимка: CC0 Public Domain)

Драскотините по колата ни предизвикват изключително неприятни преживявания, само че в бъдеще те може да изчезват, преди даже да ги видим. Учени от Корея са създали покритие, което „ лекува “ драскотини единствено за 30 минути, когато е изложено на слънчева светлина.

Новото покритие съдържа полимерна мрежа, основана на акрил-полиол. По създание полимерите имат динамични химически връзки, които могат да се разпаднат в отговор на даден тласък и по-късно да се пренаредят в първичната си класификация. Точно на това разчита новото покритие, с цел да поправя дребни вреди като драскотини по колата.
още по темата
В случая тласъкът е топлината, която се обезпечава от органично фототермично багрило – то улавя инфрачервената светлина от слънцето. Багрилото е вградено в покритието. Тестове с мострен автомобил демонстрират, че покритието „ лекува “ драскотини за 30 минути на обедна слънчева светлина.

Ако половин час наподобява прекомерно дълго време, процесът може фрапантно да се форсира – при съсредоточена светлина. Използването на лупа за фокусиране на слънчевата светлина върху белега го „ закърпва “ за по-малко от 30 секунди.

Екипът акцентира няколко преимущества на новото покритие пред съществуващите други възможности. Използването на органични фототермични багрила значи, че е нужна доста по-малко сила, с цел да работи технологията, спрямо елементарните неорганични версии, които всекидневно изискват топлинни револвери или съсредоточена UV светлина.

По-щадящите покрития от този тип пък изискват повече време – до една седмица. Наред с това новото покритие може да поправи драскотина на едно и също място неведнъж, за разлика от самовъзстановяващите се материали, които изискват нанасяне всякога.

И в случай че това не е задоволително, новото покритие е транспарантно, тъй че се слива с цвета на боята и може да се нанася посредством съществуващите способи с напръскване. И въпреки че колите са главният сюжет на приложимост, материалът може да се приложи и към други устройства като телефони или строителни материали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР