Полимери спря работа през 2010 г., но опасният трихлоретан остана

...
Полимери спря работа през 2010 г., но опасният трихлоретан остана
Коментари Харесай

Опасният химикал в "Полимери" ще бъде премахнат до лятото

" Полимери " спря работа през 2010 година, само че рисковият трихлоретан остана на площадката

Още по тематиката
Пловдивската компания за метали " Хъс " купи " Полимери "

Цената на активите на банкрутиралия цех е 14.5 млн. лева и към този момент е платена
12 юни 2017
Бедствено състояние ще има в някогашния цех " Полимери " от на следващия ден
от Дневник,27 фев 2017
Никой не пожела парцелите на " Полимери "

Активите на банкрутиралия девненски цех се продаваха за 46 млн. лева
15 юли 2015 Опасният трихлоретан на площадката на тогавашния цех " Полимери ", който от години заплашва Девня с екологична злополука, ще бъде отстранен до лятото. Извозването на химикала стартира във вторник, откакто предишното лято за интервенцията бяха обезпечени 15 млн. лева от бюджета. Изпълнител на поръчката е консорциумът " Ви Пи - Инд - Еко ", която ще би трябвало да транспортира 2640 тона от рисковото вещество до френския град Кале, където то ще бъде обезвредено. Разчистването ще разреши на пловдивската компания " Хъс ", която предходната година купи активите на девненския цех от синдика, да влезе във притежание. Плановете й са до две години да построи цех за скрап.

Транспортиране

Трихлоретанът ще се товари на специфични цистерни, които могат да се качват на влакова комбинация и оттова ще отиват непосредствено във Франция, изясни регионалният шеф на Варна Стоян Пасев за " Капитал ". Претоварването на трен ще става в Румъния. Очаква се седмично да бъдат превозени към 5-6 цистерни, тъй че цялото количество да бъде извозено докъм средата на годината.

Обществената поръчка за натоварване, превозване и предаване за оползотворяване или неутрализиране на рисковия боклук от площадката на " Полимери " беше извоювана от консорциума " Ви Пи - Инд - Еко ", в който влизат водещата " Ви Пи екосолюшънс ", " Топаз трейд ", " Аебон-Бс " и хърватската Ind-Eko. Договорът е за 12 млн. лева без Данък добавена стойност (14.4 млн. лева с ДДС) и беше подписан в края на септември 2017 година, откакто държавното управление отпусна нужните средства от бюджета. Оттогава тече и срокът за осъществяване на поръчката, който е 10 месеца, посочи Пасев. Предвижда се трихлоретанът да се транспортира до апаратура на компанията Synthexim в Кале, където ще бъде изгорял, а силата ще бъде оползотворена.

Бъдещето на площадката

Активите на " Полимери " бяха продадени предишното лято на пловдивската " Хъс ", която се занимава с търговия на метали, металообработка и произвеждане на тръби. Компанията заплати 14.5 млн. лева за 1065 дка земя, здания и съоръжение. От сдружението тогава отхвърлиха да разясняват какви са проектите им за Девня.

По думите на регионалния шеф компанията планува да построи цех за скрап, а мястото е определено поради близостта му до пристанище. Компанията обаче към момента не е почнала работа на площадката, защото първо би трябвало да бъде отстранен рисковият химикал. " С " Хъс " се разбрахме да ги въведем във притежание до края на септември, до тогава би трябвало да сме завършили процедурата ", сподели Пасев. Очаква се на мястото да бъдат построени нови халета, като строителството би трябвало да завърши до две години. Няма информация каква ще бъде инвестицията, само че проектите са в бъдещия цех да работят 700 души.

От продажба до банкрут

Девненският цех беше приватизиран през 1998 година от сдружение на Николай Банев. Самият той постоянно е твърдял, че рисковият химикал не е влизал в договорката. Предприятието спря работа през 2010 година, а в края на 2013 година беше оповестено в неплатежоспособност. Резервоарите с трихлоретан останаха на площадката, само че защото са мощно корозирали, на няколко пъти в града беше обявявано бедствено състояние.

След продажбата на активите предходната година синдикът стартира разпределение на получените 14.5 млн. лева измежду кредиторите на " Полимери ". Най-големият от тях е АЕЦ " Козлодуй " с вземания за 9.3 млн. лева Общо приетите задължения на банкрутиралото дружество са близо 30 млн. лева, само че огромна част от тях са необезпечени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР