Полезните свойства на копривата са известни от край време. Листата

...
Полезните свойства на копривата са известни от край време. Листата
Коментари Харесай

Корени от коприва - ползи и приложение

Полезните свойства на копривата са известни от край време.

Листата на това неповторимо растение, съдържат в огромни количества флавоноиди, танини, каротеноиди, витамин С, протеини и микроелементи. Факт е, че всекидневно копривата се яде напролет, като главно средство за битка с дефицита на витамини.

Съдържанието на витамини в листата на копривата, са два пъти повече – в сравнение с в касиса, а каротинът е доста по-висок, в сравнение с в морковите. Рецептите с коприва са доста. А измежду най-любимите ни са копривена каша и чорбичка. Супата с коприва също е доста потребна и вкусна. А какво ще кажете за кюфтенцата от коприва?

Също толкоз потребни са корените от коприва. Нека разгледаме и тяхното деяние и приложение.

Корените на копривата покачват равнището на хемоглобина и намаляват концентрацията на кръвната захар. Благоприятен резултат имат върху женския менструален цикъл и имат противовъзпалителен резултат. Корени от коприва се ползват се при маточно кървене, анемия, менопауза и продължителен запек. Можете да вършиме гаргара с запарка от корени на коприва при бронхит, тонзилит, гингивит, парадонтоза и миене на главата при мазна себорея.

Корени от коприва се използват още при следните болести: хемороиди, захарен диабет, язви, глисти, фурункулоза, акне, бронхит, запек, анемия, хистерия, воднянка, нередности в менструалния цикъл и др.

Методи на потребление на корени от коприва:

 Употреба на корени от коприва

Обща рецепта с корени от коприва – Вземете 1 с.л. корени от коприва и я залейте с 200 мл вряла вода, варите за 15 минути на слаб огън при затворен похлупак на съда. След два часа, прецедете настойката и залейте с вряла вода до началния размер, приемайте по 1 с.л. три пъти дневно, преди ястие.

Настойка при главоболие – Вземете 2 с.л. корени от коприва и ги залейте с 60 мл вода. Настоявайте сместа за 2 часа, прецедете и пийте по 1/3 чаша, 4-5 пъти дневно след хранене.

При захарен диабет, подагра – Вземете 1 с. л. корени и ги залейте с 200 мл топла преварена вода (не гореща). Настоявайте за 40-50 минути, прецедете и приемайте по 80-100 мл дневно, преди лягане.

При нарушавания на менструалния цикъл – в 500 милилитров буркан, прибавете 1/3 от размера му, корени от коприва. Добавете 250 мл 70%-ов алкохол и настоявайте сместа за 10-12 дни, като разклащате буркана понякога. Приемайте по 0, 5 с.л. три пъти дневно в продължение на месец.

Отвара при бронхит – залейте 15 г корени от коприва с 1, 5 чаши вряла вода. Загрейте на слаб огън за 10 минути, до изпаряване на 1/3 от водата. След като се охлади, прецедете и приемайте по 1 с.л. три пъти дневно, преди хранене.

Странични резултати се следят при предозиране с корени на копривата, като се следят гадене, повръщане и хипер витаминоза.

Копривата има и противопоказания: при атеросклероза, бременност нараснала коагулация на кръвта, бъбречни болести, кървене, породено от киста, полипи или други тумори на матката, хипертония, тромбофлебит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР