Полезна информация за дванайсетокласниците и техните родители. До 21 февруари

...
Полезна информация за дванайсетокласниците и техните родители. До 21 февруари
Коментари Харесай

Новости при изпитите след 12-и клас тази година

Полезна информация за дванайсетокласниците и техните родители. До 21 февруари всички зрелостници би трябвало да подадат заявки какви матури ще поставят. Особено значимо е да дефинират каква ще бъде втората им наложителна матура, която от предходната година към този момент е по профилиращ предмет. Преди дни Народното събрание одобри и промени в Закона за учебното обучение, съгласно които зрелостниците ще имат още един метод с изключение на матурите, с цел да валидират знанията си.



В Националната природо-математическа гимназия сега събират заявките на учениците си на какви матури ще се явяват. Първата наложителна матура е по български език и литература. Втората е по профилиращ предмет, който се учи в 11 и 12 клас.

Ивайло Ушагелов, шеф на НПМГ: " При нас учат три профилиращи предмета. Двата, които са избрани на национално ниво според от профила на паралелката и третия го избират. Затова обичайно са математика, информатика, биология, химия от естествените науки, физика, само че и британски избират ".

Миналата година най-предпочитаната втора матура в столицата беше тази по британски език.

Люба Шишкова, 12-и клас, НПМГ: " Ще пиша втора матура по първи непознат език, на нас това ни е профил британски, защото ще ми би трябвало за кандидатстване в чужбина ".

Андрей Коралов, 12-и клас, НПМГ: " История и цивилизации ". - А не си ли в различен профил? - Аз записах трети профил история, тъй че реших, че това ще е най-удачният избор ".

Лилия Тошева, 12-и клас, НПМГ: " Химия и запазване на околната среда, като считам, че съм много готова ".



Зрелостниците би трябвало добре да се приготвят за втората си наложителна матура. Защото, в случай че създадем съпоставяне на новите матури по профилиращ предмет с тези, които учениците полагаха по остарелия закон, то би трябвало да кажем, че триумфът при новите матури е паднал.

Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: " Просто бяха подценили какъв ще бъде формата на изпита ".

Ивайло Ушагелов, шеф на НПМГ: " Профилираната подготовка към този момент по новите образователни стратегии е много тежка, на много високо равнище е ".

Преди дни Народното събрание одобри смяна в Закона за учебното обучение - с изключение на двете наложителни и двете спомагателни матури, зрелостниците към този момент имат и друга опция.

Ваня Кастрева, шеф на РУО-София: " Да положат по реда на Държавните зрелостни изпити два изпита за валидиране на компетентности по образователен предмет, невключен в дипломата за приблизително обучение ".

Това значи, че в случай че възпитаник не е имал да вземем за пример предмета " математика " като профилиращ в 11-и и 12-и клас, а го е изучавал до 10-и клас като общообразователен, то той ще може да се яви и да валидира компетентностите си по " математика " на по-високото равнище като профилиращ предмет.



За задачата до 21 февруари би трябвало да се подаде заявление до началника на РУО. Оценките от тези изпити ще се записват в настрана уверение, а не в дипломата. Промяната се прави поради кандидатстването във висши учебни заведения.

Люба Шишкова, 12-и клас, НПМГ: " Засега не мисля да се възползвам от тази опция ".

Задължителната матура по български ще е на 19 май. Втората матура и държавният изпит по подготовка за професионалните гимназии ще са на 23 май. Двете спомагателни матури ще са сред 26 и 31 май.



Оценките от матурите ще важат при приема в 48 от 51 университета у нас, измежду тях са и най-големите - Софийския университет, УНСС, Техническия университет в столицата.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР