Пол-Анри Фрере, изпълнителен вицепрезидент за Азия, GEFCO През 2018 г. европейските

...
Пол-Анри Фрере, изпълнителен
вицепрезидент за Азия, GEFCO През 2018 г. европейските
Коментари Харесай

Как развитието на пазара на електромобили ще отвори нови възможности за веригите за доставки

Пол-Анри Фрере, изпълнителен вицепрезидент за Азия, GEFCO

През 2018 година европейските производители на автомобили са вложили 21,7 милиарда евро за производството на електрически превозни средства в Китай. С запас от 2 милиарда щатски $, Тесла произвежда годишно 500 000 автомобила в своята Gigafactory в Шанхай, а прогнозите на Международната агенция по енергетика (IEA) са, че до 2030 г. пазарът на електрически автомобили ще представляват 70 % от продажбите на коли в страната.

Стремежът към реализиране на декарбонизация в международен мащаб стимулира държавните управления да обединят усилия и да вкарат разнообразни екологични мерки, в това число и сериозен спад в цените на батериите, които захранват електромобилите. Данните сочат, че за периода от 2010 година до в този момент понижението е с почти 85%, което дава действителна опция на потребителите да преминат към по-екологичен превоз. С развиването на тази наклонност, през 2018 година производството на електрически автомобили се е нараснало почти двойно спрямо миналата година. Тази нова софтуерна вълна създава редица провокации и възможности за веригите за доставки и изключително в логистичния бранш, където батериите са катализатор на съществени промени.

Без подозрение, революцията на електромобилите ще окаже огромно влияние върху логистичния бизнес. Тъй като електрическите мотори съдържат значително по-малко елементи в съпоставяне с двигателите с вътрешно горене, това ще доведе до спад в търсенето на транспортни елементи. Въпреки това, необходимостта от преработване на батериите ще сътвори нужда от нови бизнес и логистични решения.

Увеличаването на издръжливостта на батериите, както и nроучването на различните благоприятни условия за приложимост на съставните елементи на автомобила, след като към този момент не е в придвижване, са едни от възможните провокации за компаниите. От значително значение е те да създадат точните разбори и прогнози, така че да могат да отговорят на нововъзникналите потребности на клиентите си.

Батерията, която се употребява в електромобилите дефинира към една трета от общия разход на автомобила. Въпреки че, сходно на мобилните телефони, тя е направена въз основата на литиево-йонна технология за многократно зареждане, в действителност съставлява сложен пакет от акумулатори, формиран от модули, изработени от обособени кафези. Световните производители на акумулатори са в постоянно съревнование по сред си в устрема си да предложат на потребителите различни модерни дизайни на най-ниски цени и с минимално тегло.

Все по-широкото приложение на електрически транспортни средства създава редица провокации пред логистичните снабдители. Те се определят най-вече от превозването на батериите – без значение дали са нови или употребявани. Тъй като новите електромобили са с към 300 - 400 килограма по-тежки от колите с вътрешно горене, превозвачите би трябвало да правят курсове с по-малко товари, с цел да спазват ограниченията за тегло. Също по този начин, батериите и техните съставни елементи са класифицирани като рискови товари и подлежат на по-строга регулация и затова трябва да бъдат превозени в подходящи опаковки. Ето за какво, Групата GEFCO превозва батериите в хладилни контейнери с следена температурата и непрестанно изследва нови транспортни решения, посредством които да гарантира нужните равнища на влажност и температура от 25C по време на пътуването.

Друго съществено предизвикателство за веригите за доставки е нуждата, по време на превозване, батериите да бъдат зареждани, което допълнително натоварва съществуващите енергийни мрежи.

От известно време Групата GEFCO работи върху създаването на зарядни стации, които да обезпечат изцяло зареждане на батериите, които да дават отговор на екологичните стандарти. Автомобилната дивизия на Групата в Швейцария произвежда електричество от соларни панели, посредством които да се зареждат батериите без да се употребява въглерод и в съответствие с екологичните стандарти.

Промяната на потребителските настройки в световен мащаб дефинира динамичността в пазара на електрически автомобили и е основен двигател при образуването на основните политики. Китай е най-големият производител и търговец на части за електромобили, като обезпечава почти половината от международния пазар и контролира 70% от интернационалните вериги за доставки. Очакванията са с увеличаването на производството на батерии за електрически автомобили, въздействието в логистичната промишленост в бъдеще да расте.

*Източник: GEFCO
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР