Покупката на българските активи на ЧЕЗ ще стане отчасти със

...
Покупката на българските активи на ЧЕЗ ще стане отчасти със
Коментари Харесай

Гинка Върбакова намекна, че ако не се справя с ЧЕЗ, държавата ще поеме топката

Покупката на българските активи на ЧЕЗ ще стане частично със заем от интернационална банкова институция. Като залог ще бъдат предоставени всички акции на кандидат-купувача „ Инерком България “. Това изясни пред bTV може би най-популярната жена в България през последните няколко дни – Гинка Върбакова, притежател на „ Инерком България “, както и на още няколко компании с сходни имена.

Върбакова не посочи от кое място ще дойдат останалите пари за договорката, отвън банковия заем. Тя не сподели и на каква стойност е договорката, тъй като било конфиденциално. Припомняме, че по неофициална информация договорката е за 315-320 млн. евро.

Изненадващо или не Върбакова сподели и, че в случай че " Инерком България " не се оправя с ръководството на ЧЕЗ, то страната щяла да контролира процеса.

Поглед " от вътрешната страна "

Не виждам нещо неточно в обясненията на госпожа Гинка Върбакова по отношение на договорката за ЧЕЗ. Това съобщи Петр Баран, основен действен шеф на " ЧЕЗ България " в интервала 2011 – 2015 година.

Баран беше безапелационен, че няма по какъв начин ЧЕЗ да не е желала нужните документи, с цел да бъде изяснено всичко и всичко да е транспарантно. ЧЕЗ не е отговорен, че има подобен покупател – доста комплицирано е къде са огромните вложители. Не се удивлявам, че огромните играчи нямат вкус да влагат в България, добави някогашният действен шеф на " ЧЕЗ България ". Той подсети 2013 година и рухването на първото държавно управление на Бойко Борисов " поради така наречен надписани сметки " и обясни, че компанията е имала доста пререкания с българската изпълнителна власт. И отхвърли, че в миналото към ЧЕЗ е имало напън да понижи сметките за ток, само че се оплака, че компанията имала " постоянно разправии " с КЕВР по отношение на заложените годишни разноски.

Същевременно Баран разгласи, че ЧЕЗ не била държавна компания, въпреки Чехия да има дял от 70% в нея – чешкият финансов министър бил единствено принципал, само че управлението на ЧЕЗ единствено вземало решения. Ако има покупател, в случай че има продавач, в случай че има съгласие, за какво да няма договорка, попита Баран. Според него цената на тока няма нищо общо, защото тя се дефинира от КЕВР. И предвижда, че " няма институция в България, която може да спре " договорката и в случай че " политиците не се намесват доста в тази история ".

Редактор: Ивайло Ачев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР