Покривът на средно училище Димчо Дебелянов във Варна отново има

...
Покривът на средно училище Димчо Дебелянов във Варна отново има
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта: Четири пъти поправят покрив на училище във Варна

Покривът на приблизително учебно заведение " Димчо Дебелянов " във Варна още веднъж има потребност от ремонт, следващ за последните години. През 2019 година учебното заведение беше главно ремонтирано с европейски средства. Само две години по-късно се оказа, че покривът е рисков и последваха още 4 ремонта.

В ремонта на учебното заведение са вложени 2,5 милиона лв. европейски средства. Фирмата реализатор отхвърля да поеме отговорност, тъй като обектът е бил признат без забележки от РДНСК.

" Изпълнителят отхвърля да покрие гаранционните условия, които е поел, и по тази причина е търсена друга компания, която да в профил дефектите. Тя е свършила работата си, признати са свършените работи с голям брой забележки още веднъж, и в този момент тече третата социална поръчка ", съобщи Пламен Китипов, заместник-кмет по инженерната инфраструктура.

Поредният четвърти ремонт ще коства 470 000 лв. от общинския бюджет. Не планува градивни промени, а единствено спешно премахване на дефектите.

" След като бъде открито окончателното положение на осъществените строително-монтажни работи, тогава ще бъде изяснено дали ще бъде платено, какво ще бъде платено, какви наказания ще бъдат наложени. Със сигурност има просрочване на обекта, което води до наказания, неприятното качество, също евентуално ще докара до наказания. Сумите към момента не са изяснени ", добави Пламен Китипов.

Докато текат ремонтите, децата не престават да учат в постройката, която тук-там е оградена за тяхна сигурност. В учебното заведение се водят занятия в едносменен режим.

" Създадена е нужната организация, с цел да ни е умерено. Обезопасили сме всички, които биха предпоставили заплаха от падащи предмети. Работниците влизат през двора на учебното заведение и се качват на покрива. Тези действия към сегашния миг са финализирани ", разяснява Калина Нушева, шеф на СУ " Димчо Дебелянов ".

Междувременно кметът на Варна Благомир Коцев изиска цялостно следствие на всички нарушавания, свързани с ремонта на учебното заведение.

" По правосъден път има заведени каузи против първичния реализатор, който носи гаранцията за построяването на покрива, само че това е развой, който ние сме заварили. Към актуалните реализатори към момента сме във взаимоотношения, които не допускат други наказания ", сподели още Пламен Китипов.

За да са в сигурност децата по време на ремонта, строителните материали ще се внасят в учебното заведение преди 7 и след 20 часа, както и през почивните дни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР