Покрай разследването на сделката за купуване на ТЕЦ-Варна и последващата

...
Покрай разследването на сделката за купуване на ТЕЦ-Варна и последващата
Коментари Харесай

В Прага изплува име на таен посредник по сделката за ЧЕЗ-България

Покрай следствието на договорката за пазаруване на ТЕЦ-Варна и последващата за придобиването на ЧЕЗ-България от българската Еврохолд изплува още едно име. Става дума за чешкия жител Иржи Д. Той е прочут на осведомените с провежданите дейности на прокуратурата и полицията в Прага като индивидът, който посредничи и урежда скритите финансови сделки.
Става дума за милиони, давани на лица, от които зависят промени в договорите, при безмълвното единодушие на контролните органи.

Както към този момент съобщихме наскоро в сигнали до Европейска комисия, чешката прокуратура и непознати посолства в Прага се бие паника за значима смяна в текстове от контракта за покупката на ЧЕЗ-Българи, които нарушават законовата процедура. Повдига се също въпросът кой в действителност стои зад Еврохолд в тази договорка и каква е ролята на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов в този проблем?

Съмненията идват от данните за регистрирани загуби на „ Еврохолд България “ през 2020 година, които съгласно някои медии надвишават 14 млн лв.. Нормално е следователно да се попита по какъв начин Еврохолд ще изплати 335 млн евро. И също: Коя финансова институция ще или към този момент е застанала зад договорката с заем и по какъв метод този заем е гарантиран?

Най-големият проблем в тази ситуация, разясниха специалисти, е отстраненото в контракта на задължението да не се трансферират акции от новия преобретител в идващите 5 години. Промяната е станала през ноември 2020 година

Европейски Съюз е въвел въпросното предписание, с цел да се пресекат покупко-продажби с подставени лица и пране на пари, като се подсигуряват 5 години, през които собствеността не може да се трансформира. В избрани кръгове се приказва намерено, че още след подписването на договорката, което би трябвало да стане напълно скоро 51% от акциите на сдружението ще бъдат трансферирани на други лица или компании. Кои са те и кой стои зад тях – това българската и чешката общност имат право да знаят. Защото става дума за стратегическа активност, каквато е електроразпределението на една трета от територията на страната ни.

Припомняме заканата на премиера Борисов в изтеклия в медиите диалог с вице-премиера Томислав Дончев: „ Иначе, раздуйте това, че вкарах по този начин го вкарах…. АДФИ, товааа – КФН, това кафене по Еврохолд… на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене. Това е доста значимо! “. Някои допускат, че точно по-късно Еврохолд са се съгласили или са били принудени да играят в унисон с непознати ползи.

За 61% Еврохолд би трябвало да заплати незабавно на ЧЕЗ в Чехия 335 млн евро. Длъжни са по-късно да купят и останалата част до 100% за към ще би трябвало да преведат още към 200 млн евро или общо 535 млн евро - над 1 милиард лв.. Към тази сума ще би трябвало да се прибяват и към 115 млн евро за покриване на дълг на сдружението. Това прави 13 х EBITDA (оперативната облага преди лихви, налози и амортизации), което е колосална разлика, съпоставена с възприетата междинна за Европейски Съюз 3-4 х EBITDA.

Такава разлика, съгласно осведомени, значи нормално пране на пари.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР