Покрай обсъжданията на т.нар. съдебна реформа много експерти юристи излизат

...
Покрай обсъжданията на т.нар. съдебна реформа много експерти юристи излизат
Коментари Харесай

Велинградчани отчаяни от местните магистрати

Покрай разискванията на така наречен правосъдна промяна доста специалисти адвокати излизат със мнението, че „ гнилите ябълки ” са по-скоро в прокуратурата, в сравнение с в съда. По-страшното е, че единомислещо хората считат, че магистратските връзки и взаимоотношения предрешават делата. В по-малките обитаеми места хората се познават между тях и се е заформил локален „ хайлайф ”, който е недостижим. Толерират се криминогени – „ мамини синчета ”, и закононарушенията им минават метър. По този мотив в " ШОУ " има сигнали и от курортния Велинград, където по думите на хората ситуацията в града поради „ тройната коалиция - полиция, прокуратура и съд ”, към този момент била нетърпима. Информират ни, че небезизвестният прокурор Асен Палавеев макар двата си несполучливи предходни опита да стане началник на районната прокуратура в града се бил кандидатирал за поста за трети път. Името на Палавеев нашумя около така наречен педофилско дело във Велинград, по което за „ жертви” бяха оповестени локални малолетни криминогени. Двама от тях бяха разкрити в следствие на „ ШОУ” като изнасилвачи на локално момиче през 2009-а. Преписката, заведена по случая от майката на момичето, обаче бе прекъсната?! Беше разконспирирана и друга незаконна активност на същите момчета, само че все пак те не бяха уместно осъдени. А се оказа, че „ дейността” им от дълго време е трансферирала рамките на родния град – вършали бяха и из София, където бяха хванати да ограбват възрастни дами, с цел да им продават телефоните и персоналните карти. Велинградският служител на реда Николай Делиев, който бе изобличен като „ сценарист” на акцията със „ събутите гащи”, която отвори така наречен педофилско дело, съгласно локалните е закрилял малолетните крадци и наркопласьори, оповестени за „ жертви”,

за да ги употребява за „ свидетели”

От престъпните им досиета става повече от ясно, че Делиев е имал „ богат материал”, с който да ги държи, с цел да „ свидетелстват”. Научихме, че след разкритията на „ ШОУ” служителят на реда е бил изместен на работа в Пазарджик, само че дали това е трансформирало почерка му на работа, е мъчно да се каже.

Докато вестникът ни вървеше по стъпките на малолетните „ жертви”, самият прокурор Палавеев също се изкара жертва. Излезе в медиите и се оплака, че са му запалили колата, като упрекна за това единия от подсъдимите научни служащи – Васил Ковачев. В последна сметка се откри, че колата напълно не е „ подпалена”, а има дребни вреди по капака й. Оказа се, че няма и очевидци на случката, както се твърдеше. Затова пък излезе нелицеприятният факт, че е бил изработен опит подсъдимият Ковачев да купи нов автомобил на прокурора.

Припомняме откъс от остаряло изявление в „ ШОУ”, в което ни бе казано по какъв начин локален човек внимателно подшушва на подсъдимия Ковачев: „ Асенчо /прокурор Асен Палавеев – б.р./ желае да си купи нова кола!…”

Сега по същия метод от Велинград до нас доближава информацията, че на брокера, измамен по 4 обвинявания за продажбата на парцел, който продавачите се разколебали, че желаят да търгуват, му е било подшушнато да им даде 10 000 лв., „ с цел да се оправят нещата”.

Припомняме и изявлението си с Милена - майката на изнасиленото момиче, която преди година ни сподели в прав текст, че точно прокурор Палавеев е спрял делото против извергите. А те бяха не кои и да е, а част от бандата „ жертви” по педофилското дело. Александър Александров Мутафчиев-Сандо, Любослав Тошков Пещерски и Георги Благов се измъкнаха безнаказано, въпреки и полиция и прокуратура да знаеха кои са. Най-срамната част по този проблем бе, че

изнасилването е било документирано

- снимано е било с телефона на Катя Кафеджиева, минаваща за „ приятелка” на поруганото момиче. По-късно, гледайки записа, различен велинградски служител на реда, сътрудник на Делиев, заключава, че в него „ нямало данни за насилие”/?/. Безобразията с изкривяването на обстоятелствата не стопират дотук. Майката на момичето сподели пред наш кореспондент, че щерка й е била изнасилена и повторно от същите момчета - за „ назидание”. И с цел да си мълчи. И този факт се неглижира от локалните правораздаватели. Жалбата на майката остава без почитание.

Любопитен и завладяващ факт е, че с следствието по изнасилването в началото се занимава следовател Атанас Илиев, в този момент прокурор в Пловдив – същият, работил и по убийството на сестрите Белнейски и обществено неодобрен за пропуски в него. Нещо повече – следствието му бе наречено „ цялостен провал” и по-късно бе обещано на софийски следователи. Странно, само че отново същият следовател води следствието и за открития кокаин у „ жертвата” по педофилското дело Алберт Кавалов… Дали е съвпадане или не, само че също като при изнасилването и следствието за открития у Кавалов опиат Илиев завършва с клишето: „ Деянието не съставлява огромна социална заплаха.” Излиза, че нито изнасилването, нито притежанието на кокаин са „ заплаха за обществото”?!?

Наказателното произвеждане против изнасилвачите Александър Александров Мутафчиев и Любослав Тошков Пещерски е прекъснато още през 2009-а. На майката на насиленото момиче даже не е предоставена опция да го апелира. Опитите й делото да бъде възобновено удрят на камък. Висш съдебен съвет връща преписката, а основният прокурор я връща още веднъж при… прокурор Асен Палавеев. И по този начин

„ омагьосаният кръг” се затваря

а публичното мнение във Велинград към този момент е настръхнало против тези безчинства на овластените от закона да се разпореждат с реда в курортния град. Факт е, че прокурор Палавеев беше отхвърлен от „ педофилското дело” като преднамерен. Въпреки това той още веднъж се кандидатира за висок пост. А къде е моралът, питат велинградчани и сами ни напомнят, че „ ШОУ” имаше дребен принос в това да се „ прочетат” досиетата на малолетните криминогени. Александър Мутафчиев-Сандо е бил регистриран за безчинство, взел участие е в побой, съгласно очевидци продава и използва марихуана, взе участие в търговия с крадени движимости на ограбени възрастни дами в София, за което е наказан на пробация дружно с приятелите си Алберт Кавалов-Беро – хванатият с кокаина, и с единия от изнасилвачите - Любослав Пещерски. Беро има по време на пробационния интервал и друга присъда – за грабеж на помощи за интервенция на болно дете. Другият изнасилвач от записа - Георги Благов, минава сред капките като наследник на локален баровец - Пею Благов - някогашен сикаджия и притежател на заведения в курортния град. Любослав Пещерски също е „ мамино синче” – майка му е локалната бизнесдама Катерина Пещерска.

Излиза, че правораздавателните органи в „ СПА-то на Балканите” надали не обслужват локалния „ елит” и отхвърлят правосъдие на „ простосмъртните”. Така можем да си разбираем неналичието на придвижване по жалбата на майката на изнасиленото момиче. Има и други сходни случаи. Примерно когато набеденият в педофилия Ковачев завежда дело против братовчед си Николай Делиев, всички велинградски съдии и прокурори отхвърлят да поемат процеса. Когато пращат Делиев на работа в Пазарджик и преписката отива там, се случва същото - 14 съдии се водят от делото против служител на реда Делиев – били „ свързани с него”, стимулирали се те.

Пълен парадокс!

клатят глави юристи и недоумяват каква е тази „ шерифщина” в района. Във Велинград, споделят ни локални, работите от дълго време били „ над шуробаджанашки”. Всички били „ навързани като черва”. Дават ни образец, че прокурор Палавеев бил доста гъст с някогашния началник на локалния клон на банка. Въпросният банкер Филип Георгиев пък бил персонален другар, кум и съученик на арбитър Петричев. Петричев пък бил непосредствен с кмета Иван Лебанов и когато преди година Георгиев бил отхвърлен от шефския пост в банката, кметът го назначил за основен счетоводител на общината. Кметът Лебанов даже, без да му влиза в прерогативите, написал хвалебствено писмо за арбитър Петричев до Висш съдебен съвет с предлагането да бъде повдигнат за началник на Окръжен съд Пазарджик /?/.

Велинградчани разясняват и различен любопитен факт – че дъщерята на арбитър Петричев поддържала близки и другарски връзки с престъпно проявените момчета, за които стана тирада, и тези „ връзки” също давали отражение в леките им присъди. Съдията обаче се употребява с законна власт – той още ръководи съда във Велинград, въпреки да е просрочил втория си мандат към този момент близо с цяла година, ни подшушват локални юристи. Никой от сътрудниците му не смеел даже да си намерения да се кандидатира за поста му, с цел да си няма неприятности с него.

В града се разяснява и различен абсурден магистрат – прокурор Асен Василев, който преди 3 години е бил отхвърлен от работа по обвиняване за незаконна активност – отнемане на бизнеса и облагите на кафе машини във Велинград. „ Няма да го осъдят. Ще се разсъхне работата в София!”, вметват саркастично осведомени с „ велинградската връзка”. И ни напомнят, че точно „ ШОУ” писа за съдийката от Софийския областен съд, родом от Велинград – Ваня Горанова, с помощта на която Красьо Черничкия осъди страната в Страсбург и хвръкнаха главите на дузина съдии. Същата продължава да работи в СРС, макар че атестатите за нея са повече от неприятни и присъдите й постоянно падат на градски съд.

Еми МАРИЯНСКА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР