Поклонението бе в църквата Света Троица в родния му Русе.

...
Поклонението бе в църквата Света Троица в родния му Русе.
Коментари Харесай

Близки и приятели се простиха с Иван Томов ВИДЕО

Поклонение то бе в църквата „ Света Троица ” в родния му Русе . Десетки с цветя в ръце се стекоха пред храма. Сред пристигналите бяха и съветски и грузински планинар и, които са били дружно с Иван Томов на експедиции, както и на последната под връх Лхотце.

Исрафил Ашурлъ е бил на експедицията с Иван още през 2013 година, когато под връх Нанга Прабат бяха избити съветски алпинисти. Днес той с горест си напомни премеждията, които са имали той и сътрудника му Александър, дружно с Иван Томов, написа briagnews.bg.

Разказа още, че преди изкачването на Лхотце българинът е бил в отлична форма и е имал нужната мощ и мотивация да се оправи. Грузинецът ще започни българският си сътрудник като отличен планинар и добър човек и другар. Със сълзи в очите единствено с положителни думи и доста тъга говореха за нещо и околните на фамилията.

Припомняме, че Иван Томов почина на слизане от връх Лхотце (8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той, а към два часа по-късно и партньорката му от Русия Анастасия Рунова изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на спомагателен О2 и без персонален шерп. Така 35-годишният русе нец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият, след Христо Проданов, сторил това без спомагателен О2. 24-годишната Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник.

На слизане обаче, Иван демонстрира признаци на височинна болест и на 17 май почива в региона на Лагер 4. Дни по-късно по молба на околните на Иван стартира акция за набиране на средства и по този начин тленните остатъци бяха превозени от Катманду до Русе .

Именитият български планинар бе заровен в гробищен парк „ Чародейка ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР