Пожизнен ТЕЛК ще получат хората с още 31 заболявания Грипът

...
Пожизнен ТЕЛК ще получат хората с още 31 заболявания Грипът
Коментари Харесай

Родителите на деца до 12 г. с възможност за болничен за временна нетрудоспособност

Пожизнен ТЕЛК ще получат хората с още 31 болести
Грипът е доста публикуван и протича по-тежко

За още 31 болести ще се дава доживотен ТЕЛК. А в оценката към този момент няма да се взема поради единствено водещото заболяване, а процентът на нетрудоспособност към този момент ще регистрира и съпътстващите  заболявания. Това гласят промени в наредбата за здравна експертиза, които Министерския съвет одобри през днешния ден.

Хората с психологични болести под 90% също към този момент ще имат право на непозната помощ, гласи друга от измененията.

Родители на деца до 12 година към този момент ще могат да употребяват болничен, с цел да се грижат за тях, в случай че те са върнати от учебно заведение или детска градина и са сложени под карантина.

 Аз се оправдавам, че министерството  забави наредбата, само че имаше много работа по нея, извънредно доста оферти постъпиха по време на публичното разискване и бяхме длъжни да се съобразим с тях, сподели министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев. 
Мисля че направихме нещо доста положително, бяха съобразени настояванията и на хората с увреждания. Да не споделям, че е нещо революционно, само че сигурно ще направи хората да живеят доста по-добре, добави той. Меджидиев изясни, че се готвят и промени, които да ускорят издаването на ТЕЛК решения - да се разреши на повече специалисти да вършат оценка на неработоспособността, само че и ще се разпише период, в който те би трябвало да излязат с оценка.

На съвещанието е гласуван и календарът за грипни имунизации. Ще се мисли и по какъв начин да се приложи профилактика против стрептококи и пневмококи. 

" Грипът е с доста огромно разпространяване и много по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха ограничения, давам образец Бургас, към този момент имаме прекосяване на пиковата обстановка на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са към момента са високи равнищата. За София ситуацията е умерено, не се постановат спомагателни ограничения ", изясни Меджидиев.

Вече са направени и спомагателни доставки на изчезналите в аптечната мрежа лекарства.

" Нашето държавно управление постави големи старания, защото бяхме в заварено състояние. Чувате изказванията а на някогашната министърка на опазването на здравето, в които тя стартира да използва персонални нападки съответно против мен и хора в моя екип. Но аз не желая това да се трансформира в неприсъствен или пряк спор сред мен и нея. Нашият длъжностен кабинет на Министерство на здравеопазването има една единствена цел: да помогне жителите да бъдат подсигурени с лекарства и измененията, които залагаме са в тенденция по този начин да бъде проведена системата за наблюдаване на лекарствените средства, че тя да прави действителен надзор ", сподели Меджидиев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР