Пожарникари от цялата страна протестираха в София с искане за

...
Пожарникари от цялата страна протестираха в София с искане за
Коментари Харесай

Пожарникари протестират с искане за по-високи заплатите с 20%

Пожарникари от цялата страна стачкуваха в София с искане за по-високи заплати и изясненост по отношение на идните структурни промени.

Протестното шествие бе проведено от Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец ”. То стартира от площад „ Независимост “в така наречен Триъгълник на властта, премине под прозорците на Министерство на финансите и завърши пред постройката на Народното събрание.

Протестът стартира с химна на Българияи отдаване на респект на Апостола на свободата Васил Левски. Имаше овации за огнеборците, които сега са на работа, както и за служителите на реда, които се грижат за реда.Преминаването на кола за спешна помощ стана мотив да бъдат приветствани и медиците.

Протестиращите пожарникари оповестиха, че недоволството им ще протече спокойно.Те насочиха покана към ръководещите да изкарат една промяна с тях, с цел да видят , че " не са безсмъртни ".

Когато няма схващане, има протестиране
, обявиха огнеборците. Те показаха, че се срамят от защитните дрехи, с които работят. Те са подаяние от Швейцария, само че недостигат за всички.

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите „ Огнеборец “ разгласи, че възразява против заложените параметри в плана на Закон за държавния бюджет за 2022 година , отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. Причината е, че не е заложено увличаване на заплатите, макар инфлация от 9 на 100.

В бюджета има планувани 9 млн. лева за карти за спорт за възстановяване на физическата подготовка на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

За финансови разноски са заложени 29.78 млн. лева при нужни 247 млн.лв. Сумата от близо 30 млн. лева е към 12% от нужната за поддръжка и главен ремонт на сграднияфонд на Министерство на вътрешните работи, както и за придобиване на дълготрайни материални активи, показват от синдиката.

Острият недостиг на обществен разговор през последния месец сред политическото управление на Министерство на вътрешните работи и НСПС „ Огнеборец”е породил и неинформираност за идните промени във ведомството. Медийните изяви на избрани политици в същата тенденция, генерираха напрежение измежду чиновниците на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението” и Дирекция „ Национална система 112”, показват от синдиката.

Протестиращите са срещу прекосяването на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи към Министерство на здравеопазването. Това основава терзания за обезпечаването на съответно лекуване и анализирането на здравния статус на чиновниците от Министерство на вътрешните работи, показват от синдиката.

Настояваме за увеличение на средствата за личен състав за нарастване на възнагражденията с 20% в плана на бюджет за Министерство на вътрешните работи за 2022 година и спомагателен запас в границите на 100 млн. лева за финансови разноски, както и внасяне на изясненост за идните структурни промени, декларират още от „ Огнеборец “.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР