Пожари, земетресения, свлачища, градушки, наводнения, обири – това са само

...
Пожари, земетресения, свлачища, градушки, наводнения, обири – това са само
Коментари Харесай

Защо българинът рядко застрахова дома си

Пожари, трусове, свлачища, градушки, наводнения, кражби – това са единствено част от евентуалните опасности за жилището ни. И до момента в който някои бедствия не са постоянно срещани в нашата страна, то други се случват съвсем годишно на едни и същи места. Въпреки това застраховането на дома и имуществото е малко известно в България. Ето за какво рядко застраховаме парцела си:

Защото „ на мен няма да ми се случи “

За разлика от застраховката „ Гражданска отговорност “, застраховането на недвижимото имущество в България не е наложително. Отговорността за това е персонална – всеки самичък преценя дали да застрахова дома си или да живее, подценявайки значимия риск. Ниската застрахователна просвета на българина обаче се дължи не на липса на обучение и финансови знания, а главно на нашата народопсихология. Според нея „ неприятните неща се случват единствено на другите хора “ и „ колата е на улицата, а домът е моята цитадела “.

За да спестим „ някой лев “

Решението дали да сключим застраховка против избрани опасности е обвързвано със склонността ни да отделим избрана сума, защитавайки се от непредвидени и постоянно непостижими разноски при настъпване на възможни загуби. Има разноски от фамилния бюджет, които можем да отложим и даже да пренебрегнем, само че застраховката на жилище не би трябвало да е измежду от тях. Въпросът би трябвало да е не „ дали “, а „ какъв брой и какъв риск “ можем да си позволим да застраховаме.

   istock istock
Защото рядко се постанова

Ипотечните заеми и задължението поради тях да се застрахова ипотекираният парцел не престават да са главен движещ фактор на пазара на имуществено обезпечаване в България. Не е загадка, че за огромна част от парцелите с полици има учредена ипотека, единствено тъй като банките наложително изискват застраховка. За страдание тези, които непринудено се застраховат, не престават да са прекомерно малко. Поради тази причина от време на време ставаме очевидци на апели за помощ на фамилии, изгубили дома си.

Какво застраховаме в пандемията

Поради липса на доверие

Към застрахователните компании към момента има огромна липса на доверие. Мнозина считат, че застрахователят постоянно ще откри метод да не изплати полагащото се обезщетение. За да не бъдете подведени, преди сключването на застраховка деликатно се запознайте с всички клаузи в контракта. Не се тормозете да задавате въпроси, до момента в който не изчистите всяка една неизясненост. Можете да се обърнете и към самостоятелен осигурителен съветник, който да ви изготви самостоятелен осигурителен проект съгласно вашите потребности и бюджет.

Защото има други възможности

Някои хора считат, че СОТ прави по-добра работа от полицата, защото има по-малко формалности, а реакцията е бърза. Други притежатели, живеещи в затворени комплекси или в парцели с портиери, разчитат на тази отбрана. Трети търсят сигурност посредством кучета пазачи и охранителни камери. Истината е, че застраховането е ненужно, единствено когато можете да понесете даден риск със лични разходи. Но в случай че прецените, че не можете да покриете следствията от възможни вреди, то застраховката несъмнено си коства.
 istock istock
Поради отчаяние

Вероятно сте чували, че застраховалите имуществото си постоянно се разочароват от изплатената сума. Клиентът може да чака вредата да му се изплати в действителния размер, единствено в случай че застраховката дава отговор на действителната стойност на парцела. При това, става дума не за комерсиалната му стойност, а да вземем за пример за това какъв брой би коствало да се построи къщата още веднъж. Тези проблеми могат да бъдат спестени, в случай че застраховката се подписа на вярната стойност, т.е. съгласно действителната стойност на парцела все още на сключването. 

Заради липса на осведоменост

Голяма част от приходите на застрахователните компании идват от автомобилните полици и по тази причина те рядко пускат на пазара атрактивни артикули при парцелите. Дори и да се появи застраховка с положителни условия и на преференциална цена, рекламата нормално е прекомерно нищожна и предлагането рядко стига до получателите. Въпреки това в интернет можете да намерите задоволително информация и да сравните цените на разнообразни застрахователни пакети. С повече търсене и следене на офертите можете да попаднете на преференциални промоции. 

 istock istock
Шокираща е статистиката, че единствено един от всеки 10 парцела у нас е застрахован, макар че над 90% от жилищата са частна благосъстоятелност. Когато преодолеете всички тези предразсъдъци и приемете, че застраховката е „ нужното зло “, вие освен ще осигурите отбрана за своя дом и имущество, само че и ще се превърнете в мотор на смяната.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР