Пожари бушуват в няколко области в страната. Борбата с огнените

...
Пожари бушуват в няколко области в страната. Борбата с огнените
Коментари Харесай

Пожарите в страната: Каква е обстановката и какви са щетите

Пожари бушуват в няколко области в страната. Борбата с огнените стихии продължава няколко дни.

Ето каква е ситуацията по области:

Област Пазарджик:

" Продължава гасенето на големия горски пожар сред панагюрските села Елшица и Левски. Над 200 души се борят с огнената буря, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово. Работата им е затрудена от мощния вятър ", изясни за Радио Пловдив регионалният шеф на Пазарджик Трендафил Величков, представен от Областна администрация.

Овладени са по-голямата част от огнищата, само че за жалост излезе вятър, който продължава да усложнява нашата работа. На терен има към 80 огнеборци, също толкоз чиновници на всички горски стопанства и също толкоз доброволци и доста техника ", сподели Величков. Той е разпоредил на Регионална инспекция за опазване на околната среда да създадат всички нужни замервания на въздуха.
 Областна администрация-Пазарджик
" Радостното е, че няма превишение на нито една норма и въздухът е чист ", сподели още регионалният шеф на Пазарджик. Няма данни за потърпевши хора или изгорени къщи в зоната на пожара.

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов дойде през вчерашния ден на място, с цел да се срещне с горските чиновници, огнеборците и доброволците, участващи в преодоляване на стихията.
 Областна администрация-Пазарджик
" Държавните горски територии, които са обхванати от пожара в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област, са наранени окончателно . Най-вероятно масивите ще бъдат изсечени и залесени още веднъж ". Това съобщи заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов дружно с него на място е и регионалният шеф на Пазарджик – Трендафил Величков.
 Огромен горски пожар сред селата Елшица и Левски Областна администрация-Пазарджик
Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, основани със аграрни площи, само че няма потърпевши хора от парцелите. До късно нощес бяха прокарани 10 метра просеки, с цел да се спре пътят на огъня, само че заплахата от разпространяването му към момента не е минала, сподели кметът на Панагюрище Никола Белишки.
 
Зам.-министъра на земеделието Валентин Чамбов благодари на хората, които над 20 часа се борят с огнената буря.  Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза - Крумово ще взе участие в гасенето на огромния горски пожар, оповестиха от Министерство на защитата.

Област Хасково:

В региона поради пожарите е оповестено бедствено състояние в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се чака боен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето, по искане на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, оповестиха от Министерство на защитата.

" Пожарите към момента не са локализирани поради мощния вятър. Повикан е и булдозер от Мини Марица-изток, който към този момент работи на терен ". Това сподели за регионалният шеф Минко Ангелов.
 
„ Единият е територията на Бисер-Белица-Черна могила, а другият - Доситеево, Йерусалимово и Изворово “. Изгорели са необитаеми къщи.  Опасност за популацията няма . Щетите занапред ще бъдат оценявани.
 Областна администрация-Хасково
Той съобщи, че автомагистрала „ Марица “ ще бъде затворена, с цел да се избегнат  пътни произшествия:  „ Сигурно ще затворим Автомагистрала „ Марица “ тъй като пожарът от Доситеево и Ерусалимово слиза надолу “. Пожарите в Момково и Вълче поле са овладени.

Област Кърджали:

" Продължава да  гори сметището край село Вишеград , в което се депонират отпадъците на всички седем общини в региона, като краткотрайно е прекратен приемът на боклуци ", сподели заместник-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска. 
 Българска телеграфна агенция
Тя добави, че това е причина в регионалния и в другите градове в района да се забавя процесът на сметосъбиране. Заедно със свои сътрудници, заместник-кметът направи следващ обход на мястото.

Държи се непрекъсната връзка с пожарната работа. На място са пожарни и тежкотоварна техника, като периметърът се облива от време на време. Няма заплаха за околните обитаеми места, само че поради духащият вятър село Глухар, намиращо се единствено на няколко километра от сметището е в дим, откри инспекция на място.
 Българска телеграфна агенция
Все още не е ясно по кое време пожарът ще бъде  изцяло сподавен, изясняват от пожарната и общината.

Област Бургас:

През вчерашния ден още веднъж пламнаха дюните в Несебър. Пожарът пламна сред сградите в кв. " Черно море ".Запалили са се още веднъж сухите треви на дюните, които горяха и в понеделник.Две пожарни гасят огъня.

Движението в региона беше спряно. Кварталът беше димящ, а хората обезпокоени. В гасенето се включиха и доброволци. Овладяването на пожара е затруднено поради мощния вятър и високите температури.
 
Припомняме, че пожарът пламна в понеделник - 8 август. Много от хотелите са обгазени и обхванати от гъстия пушек.

Сигнал за горящи сухи треви и растителност край вилна зона Росенец е подаден през вчерашния ден. Огънят потушават противопожарен автомобил и трима огнеборци. Вследствие на задимяването е умрял 71-годишен мъж , обитавал вила в региона. 

С огъня са се борили противопожарен автомобил и трима огнеборци. Сухи треви и растителност горяха и край село Белила.  Там са гасили три автомобила с осем огнеборци.

Област Стара Загора:

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада-Стара Загора от състава на Сухопътните войски подкрепят дейностите на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово, оповестиха от Министерство на защитата.

Ново огнище избухна и край Стара Загора миналата вечер. Изгорели са няколко къщи. Възрастна жена е била евакуирана от пламъците. 
 БГНЕС

 БГНЕС
В битката с огъня са се включили армейски елементи, чиновници на общините С тара Загора и Чирпан, горските стопанства от двата града и голям брой доброволци.
 БГНЕС
По-късно от огъня са наранени  борови, смесени широколистни и иглолистни гори.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР