Погледът към брутния вътрешен продукт на областите и брутната добавена

...
Погледът към брутния вътрешен продукт на областите и брутната добавена
Коментари Харесай

БВП по области и региони: Кои са лидерите на Севера и Юга

Погледът към брутния вътрешен артикул на областите и брутната добавена стойност в другите браншове на стопанската система разрешава да се откроят разликите сред севера и юга, както и да се покаже другата траектория на развиване на областите в България. През 2020 година брутният вътрешен артикул на София (столица) е малко над 51 милиарда лева, което е 43% от общия за страната. На юг се откроява стопанската система на Пловдив (с Брутният вътрешен продукт от 9,8 милиарда лева.), която обичайно образува над половината от брутния артикул на Южен централен регион. На югоизток Стара Загора (5,1 милиарда лева.) краткотрайно изпреварва Бургас (4,6 милиарда лева.), която понесе най-тежко удара на пандемията. Сумарно стопанските системи на областите Стара Загора и Бургас на процедура се равняват на тази на област Пловдив. 

На север неоспорим водач остава област Варна (7,3 милиарда лева.), която регистрира спад в областта на услугите по време на пандемията, само че резервира мощната промишленост в периферията на морската столица. Икономиката на Варна носи малко над ¼ от брутния артикул на цяла Северна България. Велико Търново мина относително добре през рецесията и съвсем се изравни с Русе на равнища от към 2,7 милиарда лева Двете области се „ надбягват “ по мярка на стопанската система от десетилетия, като в последните години Русе е с едни гърди напред. По-малкият мащаб на икономическите центрове в Северна България – като се изключи Варна, както и по-слабата съгласуваност сред тях предопределят значително и разликата сред Северна и Южна България. 

Графика 1: Брутен вътрешен артикул на областите в България през 2020 г. (млн. лв.)



Източник: Национален статистически институт

Брутната добавена стойност на човек от населението[1] по области варира от близо 35 хил. лв. в София (столица) до под 8 хил. лв. в Силистра. Икономиката на София се отличава доста от всички останали и е мощно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата. На второ място в страната с 15 хиляди лева на човек от популацията остава област София, която обгръща промишлеността в непосредствената външна страна на столицата, само че също и огромна част от минното дело и металургията в Средногорието. Наред с област София, индустрията играе водеща роля[2] в  Стара Загора и Враца, които също са с висок Брутният вътрешен продукт на човек от популацията – към 14-15 хиляди лева, с помощта на високата добавена стойност, създавана от фирмите в енергетиката. В челото, с изключение на столицата и индустриалните области, попада и област Варна, в която секторът на услугите е водещ. Селското стопанство носи над 10% от добавената стойност в относително по-малки и небогати области, ситуирани най-много в северната част на страната.

Графика 2: Брутна добавена стойност на човек от популацията по области през 2020 г.



Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

„ Регионални профили 2022 “ ясно демонстрират, че въпреки отпечатъкът на пандемията и последвалото икономическо възобновяване да е забележим на районната карта, съществуващите отпреди огромни разлики сред областите се резервират. На фона на продължителната политическа неустойчивост и напълно нови икономически провокации в края на 2022 година, развиването и отключването на капацитета на районите ще са от голяма значимост. Местните управляващи би трябвало да бъдат извънредно дейни и да работят в посока промяна на своята стопанска система в блян към по-висока продуктивност и конкурентоспособност, в това число привличане на вложения и развиване на индустриалните терени, работа с просветителните институции и поддръжка за вложенията в човешки капитал, отвореност за районни партньорства и мислене оттатък нормалните административни граници. В тези свои старания общините имат потребност от поддръжка и най-много – от действителни стъпки за финансова децентрализация и повече личен запас.

_______________

[1] Екипът на ИПИ е пресметнал брутната добавена стойност на човек от популацията на база на резултатите от преброяването на популацията. Официалните резултати регистрират население на страната от малко над 6,5 млн. души през 2021 година

[2] Сравнително висок дял на промишлеността се следи още в Габрово – поради традициите на преработващата индустрия, както и в Кърджали и Пазарджик, където наред с преработваща индустрия има и сполучливи предприятия в минната промишленост – надлежно в Крумовград и Панагюрище, които регистрират положителни резултати през 2020 година

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБВП районно развиване области ПоследниНай-четениБюджет и финанси 0 Брутният вътрешен продукт по области и райони: Кои са водачите на Севера и Юга (графика) Енергетика 772 Турция форсира работата по газовото находище в Черно море Политика 5298 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Политика 972 Проблеми в парадайса: Срещата на Г-20 в Бали може да е една от най-напрегнатите Компании 9230 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 8064 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Политика 5298 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 3659 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиМИР скоро отваря стратегия за ВЕИ и предпазване на енергиятаЕврокомисията чака слаб стопански напредък в България Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР