Поетът Найден Вълчев е тазгодишният носител на националната литературна награда

...
Поетът Найден Вълчев е тазгодишният носител на националната литературна награда
Коментари Харесай

Найден Вълчев е лауреат на наградата Георги Джагаров

Поетът Найден Вълчев е тазгодишният притежател на националната литературна премия "Георги Джагаров ". Престижното отличие бе връчено на 16 юли в салона на ресторант "Парнас " в централата на Съюза на българските писатели.
Водещ на тържеството беше ръководителят на Съюз на българските писатели Боян Ангелов. Той прочете и решението на журито, след което връчи на Найден Вълчев наградата, който тази година е нова пластика и парична награда.
Думата взе брачната половинка на Георги Джагаров - Цвета, която подари на лауреата фотография на роза, посадена и отгледана от нея, като асоциация с известната ария на Найден Вълчев "Една българска роза ". Тя подсети, че следва да излезе от щемпел книга за Георги Джагаров.
След това думата имаха и някои от предходните лауреати на премията, които бяха измежду присъстващите в салона. Михаил Белчев напомни по какъв начин преди време, при започване на кариерата му, Найден Вълчев му е подал ръка. Съвместни мемоари показа и Матей Шопкин. Минчо Минчев дефинира тазгодишния притежател като безупречен естет, а Георги Йорданов съобщи, че е стихотворец с темперамент, като акцентира, че характерът и огромната лирика нормално вървят ръка за ръка. Иван Гранитски обърна внимание на още едно негово качество - че е измежду малцината, които са ходатайствали за непознати произведения, а не за свои. Надя Попова добави, че той е освен прелестен стихотворец, само че и преводач.
Накрая думата взе самият Найден Вълчев. Той благодари за положителните слова и сподели, че ги сродява с тези за Георги Джагаров. С присъщото си възприятие за комизъм означи, че е дочакал първата си литературна премия на 90-годишна възраст. Той също се върна в спомените - "живяхме оскъдно, само че заедно и другарски ". И напомни, че песента "Една българска роза ", написана по негов текст, също чества празник - 50 години.
В умозаключение Боян Ангелов акцентира, че стойностната българска литература от ден на ден изпада в недружелюбност, тъй като очевидно пречи на нечии ползи и прикани българските писатели към по-голяма интензивност и опозиция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР