Поетът, който вчера получи грамота за съвременен будител, сподели, че

...
Поетът, който вчера получи грамота за съвременен будител, сподели, че
Коментари Харесай

Недялко Йорданов: Въздухът на Бургас е пълен с поезия, искам да съм успокоител

Поетът, който през вчерашния ден получи грамота за актуален будител, показа, че не се опасява от финала, тъй като има вяра в прераждането

Искам да съм не будител, а успокоител - не да разсънвам някакви усеща, тъй като може да са и гняв, и ненавист, а освен обич, а да успокоя хората с вяра, че ще пристигна по-добро време. Това сподели поетът Недялко Йорданов в изявление за NovaNews. 

Поезията му е ярка и разпознаваема, сподели кореспондентът Елена Танева. Творчеството му е оставило следи освен в литературния свят на страната ни, само че и в музиката, и в театъра, прибавя тя. 

Недялко Йорданов е прочут и с работата си като драматург. Автор е на редица пиеси, изнесъл е над 1500 рецитала под съпровод на композиторите Константин Ташев и Хайгашод Агасян в съвсем всички огромни градове на България и зад граница, прибавя Танева. 

Тя беседва с поета, откакто регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова му връчи грамота за актуален будител.

„ Считам, че всички ние би трябвало да дадем дължимото на актуалните будители. Всички ние би трябвало да знаем, че е добре да поддържаме пламъка на българщината, тъй като България е над всичко и с цел да я има България, са нужни будители, като всички тези хора ”, описа губернаторът.

„ Това е доста високо звание и не може доста хора да се назовават будители. Много будители към този момент ги няма от дълго време, а тези, които са останали, не имат вяра доста в това, че могат да разсънят хората. Аз по-скоро желая да бъда успокоител, а не будител ”, показа поетът-будител.

Според него, поезията на един стихотворец се трансформира съгласно възрастта му, а не според от това дали трансформира разбиранията си. 

„ Той остарява и стартира да се замисля, че наближава финалът и тогава започваш да гледаш по различен метод на предишното, сегашното и на това, което следва, а то не трябва да се гледа като край, а като ново начало. Какво е животът - влизаш от една врата и излизаш от друга, отиваш в друга стая. Вярвам в това и по тази причина не ме е боязън доста от финала “, споделя Йорданов.

Грамотата, която той получи, е за цялостния му принос на бургаския културен живот, както и за издигането престижа на града. 
 
„ Бургас е вълшебен град. Няма различен подобен и не е по този начин, тъй като съм бургазлия. В моя жанр е имало двама кмета на Бургас. Много е необичайно това за какво градът дава такива хора на българската просвета. Най-великите актьори – Георги Калоянчев и Апостол Карамитев. Да споменем огромните художници – Георги Баев, Стоян Цанев. Такива поети като Христо Фотев и Петя Дубарова никой град няма и няма да има. Те са неповторими. Климатът на Бургас, въздухът са цялостни с лирика “, сподели още Недялко Йорданов. 

Той е будителят, който съумя да резервира човешкото в себе си, прибавя Елена Танева. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР