Поемаме Председателството на ЕС в ключов момент от преговорния процес

...
Поемаме Председателството на ЕС в ключов момент от преговорния процес
Коментари Харесай

Московски: Поемаме председателството в ключов момент за първия „Пакет за мобилност“

Поемаме Председателството на Европейски Съюз в основен миг от преговорния развой по първия „ Пакет за подвижност “.

Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на представянето на целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в бранш „ Транспорт “ пред Комисията „ Транспорт и туризъм “ на Европейския парламент.

По думите му ще продължи работата по досиетата за достъпа до пазара и до специалността в автомобилния превоз, както и по специфичното законодателство за командироването на водачите, наетите транспортни средства и оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване, оповестиха от ведомството.

Министър Ивайло Московски сподели, че законодателните оферти по първия „ Пакет за подвижност “ би трябвало да се основават на обективни и уравновесени решения, които регистрират нуждата от съответна отбрана на водачите, дружно с упражняването на главната независимост на даване на услуги.

„ Ясните правила и ефикасният надзор са ключът към лоялната конкуренция и гладкото действие на Европейския вътрешен пазар. Новите софтуерни решения са поръчител за реализиране на тази цел, като главен детайл за това е подобряването на оперативната съгласуемост на електронните системи за пътно таксуване в Европа “, добави министърът.

Московски разгласи, че развиването на интермодалните транспорти е различен главен приоритет за европейската транспортна политика. Председателството към този момент стартира работа по преразглеждане на Директивата за основаване на общи правила за смесен превоз на артикули, която не е променяна от 25 години.

Прехвърлянето на товари от автомобилния транспорт на дълги дистанции към железопътния, вътрешно-водния и морския превоз, ще понижи отрицателния резултат върху околната среда и пътната инфраструктура, сподели още той. Бъдещите решения в региона на интермодалния превоз ще бъдат дискутирани и в границите на срещата на високо равнище на министрите на превоза на тематика „ Мултимодален превоз за Европа “ на 19-20 март 2018 година в София.

Потенциалът за стокообмен и огромни вложения сред Европа и Азия постановат развиване на транспортните връзки по р. Дунав, Черно море, както и разширението на Tрансевропейската транспортна мрежа към страните от Западните Балкани, съобщи министър Московски. Той посочи нуждата от по-задълбочено партньорство със страните от този район, с цел да бъдат интегрирани транспортните системи, като финансиране може да се търси от Механизма за свързване на Европа и други източници.

„ В региона на въздухоплаването главният приоритет, който сме обрисували е работата по Регламента за защита на конкуренцията във въздушния превоз, като главната ни задача е основаването на работещ инструмент за отбрана на европейските въздушни превозвачи от нелоялните практики на трети страни “, сподели министър Ивайло Московски. Той изрази очакване, че регламентът ще подтиква конкуренцията, което в дълготраен проект ще обезпечи по-голям избор и по-ниски цени за жителите, без да нарушава авиационната съгласуваност на периферните страни членки и тази на Европейски Съюз с останалия свят. „ Ако се разреши нелоялните практики да продължат да съществуват, може да се стигне до господстващо състояние или даже до монопол на авиационния пазар, което би означавало по-ограничен избор, по-лоша съгласуваност и по-високи цени за жителите “, добави той.

По отношение на морския превоз министърът съобщи, че Българското председателство ще стартира работата по напълно нова Директива по отношение на пристанищните приемни уреди за предаване на боклуци от кораби. Целта е да бъде реализирана по-висока степен на запазване на морската среда, както и понижаване административната тежест върху бизнеса. По време на Председателството, България ще бъде хазаин на Годишната среща на Европейски Съюз по морските въпроси и синия напредък - „ Европейски морски ден “, която ще се организира от 31 май до 1 юни 2018 година в град Бургас.

Министър Московски разгласи, че ще бъде обсъждана правна рамка за правата на пасажерите в железопътния превоз, което е значителен детайл за възстановяване на качеството на услугите. Останалите събития в календара на Българското председателство ще бъдат отдадени на тематики като финансирането на железопътния превоз и неговото бъдещо развиване, въздушната съгласуваност, европейската морска политика. Съветът по превоз в границите на председателството ни ще се състои на 7 юни 2018 година в Люксембург.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР