Подводните експлозии, седем месеца след началото на руско-украинския конфликт, на

...
Подводните експлозии, седем месеца след началото на руско-украинския конфликт, на
Коментари Харесай

NYT: Проукрански групи стоят зад саботажа на Северен поток frognews.bg

Подводните детонации, седем месеца след началото на руско-украинския спор, на тръбопроводите сред Русия и Германия се случиха в изключителните стопански зони на Швеция и Дания в Балтийско море. И двете страни заключиха, че гърмежите са били умишлени, само че не споделиха кой може да е виновен.

 

Статията на New York Times от вторник цитира американски публични лица, които споделят, че няма доказателства, че президентът Володимир Зеленски или неговите висши помощници са забъркани или че причинителите са работили по заповед на украински държавни чиновници.

 

Наглата офанзива против тръбопроводите за природен газ, които свързват Русия със Западна Европа, подхрани публичните спекулации за това кой е отговорен, от Москва до Киев и Лондон до Вашингтон, и остава една от най-сериозните неразгадани мистерии от годините на Русия война в Украйна.

 

Съединените щати и НАТО нарекоха офанзивите от 26 септември " акт на бойкот ", до момента в който Русия упрекна Запада и прикани за без значение следствие. Нито една от двете страни не е предоставила доказателства за изказванията си. 

 

След публикуването на материала в The New York Times Михайло Подоляк, старши консултант на президента Зеленски разгласява в Twitter позиция, съгласно която Украйна “няма нищо общо с нещастието в Балтийско море “. Той добави, че няма информация за проукраински “диверсионни групи “.

 

Американски чиновници споделиха, че има доста неща, които не знаят за причинителите и техните връзки. Прегледът на новосъбраните разследващи данни допуска, че те са били съперници на съветския президент Владимир Путин, само че не прецизира членовете на групата или кой е управлявал или платил за интервенцията.

 

Американски чиновници отхвърлиха да разкрият естеството на разследващите данни, по какъв начин са получени или каквито и да е детайлности за силата на доказателствата, които съдържат. Те споделиха, че няма безапелационни изводи за това, оставяйки отворена опцията интервенцията да е била извършена мълчешком от прокси сили с връзки с украинското държавно управление или неговите служби за сигурност.

 

Длъжностни лица, които са прегледали разследващите данни, показват, че считат, че саботьорите най-вероятно са украински или съветски жители или някаква композиция от двете. Американски чиновници споделят, че не са забъркани американски или английски жители.

 

Експлозивите най-вероятно са били сложени благодарение на опитни водолази, които не наподобява да работят за военни или разследващи служби, настояват американски чиновници, осведомени с разследващия отчет. Възможно е обаче причинителите да са минали профилирано държавно образование в предишното.

 

Всяко съмнение за украинско присъединяване, директно или непряко, може да разстрои деликатните връзки сред Украйна и Германия, влошавайки поддръжката измежду немската общност, която преглътна високите цени на силата в името на солидарността.

 

Освен това всички констатации, които упрекват Киев или украински подставени лица, биха могли да провокират ответна реакция в Европа и да затруднят Запада в напъните му да поддържа обединен фронт в поддръжка на Украйна.

Междувременно американски служители  разследващи организации признават, че имат лимитирана видимост в процеса на взимане на решения в Украйна.

Въпреки дълбоката взаимозависимост на Украйна от Съединените щати за военна, разследваща и дипломатическа поддръжка, украинските публични лица не постоянно са транспарантни с Вашингтон по отношение на техните военни интервенции, изключително тези против съветски цели зад вражеските линии. 

Те включват удар при започване на август против съветската военновъздушна база Саки на западния бряг на Крим, атентат на камион през октомври, който унищожи част от моста на Керченския пролив, който свързва Русия с Крим, и удари с дронове през декември против съветските военни бази в Рязан и Енгелс, на към 300 благи от украинската граница.

Има обаче и други актове на бойкот с по неразбираем генезис, които американските разследващи организации по-трудно приписваха на украинските служби за сигурност. Една от тях беше кола бомба край Москва през август, която умъртви Дария Дугина, дъщерята на Александър Дугин - идеологът на Путин. Киев отхвърли каквото и да е присъединяване, само че американските разследващи организации в последна сметка повярваха, че убийството е било позволено от това, което чиновници нарекоха " детайли “ на украинското държавно управление. В отговор на констатацията администрацията на Байдън персонално смъмри украинците и ги предизвести да не подхващат сходни дейности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР