Подведен ли е министър Найден Тодоров, или участва в схемата

...
Подведен ли е министър Найден Тодоров, или участва в схемата
Коментари Харесай

Най-скандалният „конкурс“ в Министерство на културата

Подведен ли е министър Найден Тодоров, или взе участие в схемата за Италианския колеж в Горна баня /НУКК/..?

На вниманието на Румен Радев, Гълъб Донев и Иван Гешев

НУКК е основан през далечната 1976 година по концепция на Людмила Живкова. През последните близо четири десетилетия учебното заведение се управлява от Величка Велянова (80г.), назначена с контракт за „ краткотрайно изпълняваща длъжността„ шеф " " - невиждано събитие в най-новата ни история.

През последните близо тридесет години в медиите излизаха десетки изявления за корупционни схеми и фрапиращи престъпления в Лицея - последният оживял соцбастион, трансфорат в непревземаема цитадела от Велянова.

От година на година НУКК губеше позициите си на елитно образователно заведение и изпадна в дъното на класациите за държавните зрелостни изпити .

Обратнопропорционално на постигнатите просветителни резултати, описът с недвижими парцели на фамилията на Величка Велянова Пейкова в Агенцията по вписвания годишно растеше и то зае „ почтено " място измежду десетте най-заможни фамилии в България. Стреснат от всичките тези условия, обществено оповестени и в медиите, Найден Тодоров взе „ историческото " решение да в профил „ краткотрайната директорка " Величка....

Със Заповед №РД 16-56 от 03.04.2023г. той назначи комисия „ за осъществяване на конкурс за длъжността „ шеф " на НУКК " в тринадесетчленен състав, с двама „ аварийни " членове, и механически секретар: Иван Върбанов - гл.експерт в дирекция СИХО/Сценични изкуства и художествено образование/.Временно изпълняващ длъжността „ шеф " на същата дирекция е довереният човек на Велянова и член на Обществения съвет на НУКК „ къртицата " Петър Матев.Същият човек предлага и състава на „ Изборната комисия ", назначена със заповед на министър Найден Тодоров:



Тази „ заповед " била предоставена на Велянова от Борис Данаилов още преди да бъде подписана от министъра

В нарушаване на Кодекса на труда и на Наредба №Н-4/14.06.2007г. за осъществяване на състезанията за шефове на държавните културни институти, съставът на „ Изборната комисия " е „ докладван " още на 31 март на Величка Велянова от Борис Данаилов - началник на кабинета на министър Найден Тодоров, учител в НУКК и някогашен сътрудник на Държавна сигурност.

На 04 април Велянова събира своето обкръжение/ 17:30ч./ и ултимативно слага задачата да се „ отстранят " трима от препоръчаните в „ Изборната комисия " членове, които били „ неуместни ".Специално внимание било отделено за „ отстраняването " на проф.д-р Янка Тоцева, началник на катедра „ Педагогика " в УНСС - тя била „ изключително неуместна "....В осъществяване на дадените „ инструкции ", на 05.04/сряда/ проф.Тоцева е получила позвъняване от зам.министър Марина Василева, която я излъгала, че оповестеният конкурс за 06.04. няма да се състои заради „ приключването на информация за състава на изборната комисия в медиите ". Можело „ да се окаже външно въздействие върху членовете на комисията ".....

И по този начин, безусловно безпричинно подменят трима от назначените, „ неуместни " за Велянова, членове на „ Изборната комисия "......

Резултатът към този момент е прочут - любимецът на Величка Иван Капурдов, най-слабо представилият се от тримата претенденти, печели състезанието за „ шеф " на НУКК - позор, срам и парадокс!

Справедливостта изисква неотложно преразглеждане на скандалния и манипулиран „ конкурс ", обзор на направените видеозаписи, включване на отстранените посредством машинация членове на „ Изборната комисия " в процедурата по „ избор на шеф " на НУКК. Крайното решение е в ръцете на министър Найден Тодоров - в случай че той наруши закона и назначи Иван Капурдов за шеф на НУКК, го чакат дълги правосъдни каузи, а огромна част от преподавателите в Лицея са в подготвеност да си подадат молбите за овакантяване....

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР