Подтикнат от миграцията след войната и растящата икономика, Сеул привлече

...
Подтикнат от миграцията след войната и растящата икономика, Сеул привлече
Коментари Харесай

Как градът с едни от най-кошмарните задръствания се бори с проблема?

Подтикнат от миграцията след войната и растящата стопанска система, Сеул притегли милиони нови поданици след 50-те години на предишния век. Днес в столицата на Южна Корея живеят почти половината жители на страната - към 25 милиона души.

Но с идването на хората в Сеул с вяра за по-добър живот, 600-годишният град стартира да се задъхва по тежестта на новодошлите. " Няма различен избор, с изключение на да разширението на пътищата и мостовете, с цел да може градът да одобри толкоз доста хора и коли ", споделя кметът Парк Вон-суун.

Многолентови обходни пътища са издигнати към центъра на града с разширението на предградията. Сега има 50 пъти повече коли, в сравнение с през 70-те години.

Бързата урбанизация изисква хората, които възнамеряват развиването на града, да спрат за малко и да помисля за други решения. През 2004 година стартира стратегия, която трябваше да промени напълно публичния превоз. 13 години по-късно метрото с девет линии е посочено като едно от най-хубавите в света.

Проблемът е годен за доста градове по света. Очаква се до 2045 година над 6 милиарда души да живеят в градовете. Властите в Сеул имат вяра, че с приоритизирането на пешеходците може да бъдат решени част от проблемите с напредването.

Една от главните аргументи през днешния ден Сеул да не е " пъкъл ", написа CNN, е събирането на информация в действително време за придвижването на рейсове, коли и метровлаковете с оптималната успеваемост. Броят на пътуващите в метрото също се брои непрекъснато. Сензори в пътищата пък наблюдават изискванията по улиците. Мрежа от GPS следи такситата. Цялата тази информация се обработва, а по-късно демонстрира на специфични цифрови табели в целия град, с цел да може всеки да види какви са изискванията.

Но до момента в който тапите през последното десетилетие понижават, съгласно кмета има още работа, която да бъде свършена.

" Гражданите на Сеул бяха като пристрастени към колите ", споделя той. Най-трудното в смяната на тази обстановка и слагането на пешеходците пред колите " е смяната на разбиранията на жителите ".

Сеул към този момент създаде редица планове, които да създадат обществените места по-привлекателни за пешеходци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР